Gå til sidens hovedinnhold

Reiss-Andersen får støtte av Holt

Tidligere justisminister Anne Holt støtter Berit Reiss-Andersens versjon av konflikten med Gerd-Liv Valla.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

GRATIS VIDEO:Derfor angrep hun Valla

Onsdag kom det frem i flere papiraviser at tidligere justisminister Gerd Liv Valla truet sin statssekretær, Berit Reiss-Andersen, med at hun hadde mektige venner da hun sa opp jobben i Justisdepartementet i 1997.

- Det bør være en viss anstendighet, også i det politiske liv. Jeg kunne ikke arbeide for mennesker som lyver, sier Reiss-Andersen til TV 2 Nyhetskanalen.

Les også:Derfor holder de tett

Nå får hun støtte av forfatter og tidligere justisminister Anne Holt.

- Innholdet i Berit Reiss-Andersens mange intervjuer i dagens aviser og etermedier stemmer fullt og helt ut med det inntrykket og de opplysninger jeg satt igjen med sommeren 1997, sier Holt til Nettavisen.

Holt og Reiss-Andersen kjenner hverandre godt. I 1997 skrev de sammen kriminalromanen «Løvens gap». I 2000 fulgte de opp med «Uten ekko».

Splitt og hersk
- Jeg har aldri sett noen som så systematisk har drevet splitt og hersk, er blant karakteristikkene Reiss-Andersen mot Valla. Les egen sak.

Reiss-Andersen sier hun gikk ut fordi hun ønsker å støtte Ingunn Yssen i konflikten med LO-leder Gerd-Liv Valla.

«Innholdet i Berit Reiss-Andersens mange intervjuer i dagens aviser og etermedier stemmer fullt og helt ut med det inntrykket og de opplysninger jeg satt igjen med sommeren 1997.»

Anne Holt

- Jeg valgte å ta det opp fordi Yssen har greid å løfte dette frem til et samfunnsproblem og ikke et personlig problem. Derfor valgte jeg å gi mitt bidrag nå. Jeg ser at det har en viss samfunnsmessig interesse å komme med min versjon nå, sier Reiss-Andersen. Les egen sak.

JD-konflikt
Reiss-Andersen fikk sin opplevelse med Valla etter at LO-lederen tok over som justisminister etter Anne Holt. Dermed tok hun også over de politiske medarbeiderne til Holt: Statssekretær Øystein Mæland, personlig rådgiver Øyvind Slåke og statssekretær Berit Reiss-Andersen. Valla-konflikten i Justisdepartementet skapte overskrifter også i 1997.

Nå tar Anne Holt altså bladet fra munnen og forteller hvordan Vallas ansatte opplevde det den gang. Anne Holt, som på dette tidspunktet var syk, ble informert om konflikten i ettertid.

Holt sier til Nettavisen at alle tre uttrykte frustrasjon over sin nye sjef, men at de sparte Holt for konfliktens omfang høsten 1996 fordi Holt da var syk og trengte ro.

FÅ OVERSIKT:Alt om Valla-bråket

- Stemmer med mitt inntrykk
- Jeg hadde inntrykk av at jeg ble skjermet av dem når det gjaldt disse forholdene, sier hun.

- Først etter at de tre hadde gått av, fikk jeg et mer omfattende innblikk i hvordan forholdene hadde vært, slik de tre oppfattet disse. Innholdet i Berit Reiss-Andersens mange intervjuer i dagens aviser og etermedier stemmer fullt og helt ut med det inntrykket og de opplysninger jeg satt igjen med sommeren 1997, sier Holt.

Holt understreker at hun selv aldri har møtt Valla, aldri har opplevd henne selv, og ikke kjenner Ingunn Yssen eller den konflikten hun har med Valla. Holt sier at hun ikke ønsker å kommentere Yssen-saken, men kan bekrefte at virkelighetsbilde Reiss-Andersen forteller i dag, var det samme som Reiss-Andersen, Mæland og Slåke beskrev i 1997.

Vil være taus
I et intervju med VG bekrefter Øystein Mæland at det var en konflikt med Valla, og at det var derfor han gikk av.

- Jeg kan bekrefte at jeg gikk av som statssekretær i Justisdepartementet i juni 1997 på grunn av Gerd-Liv Vallas lederstil, sa Mæland. Han er i dag direktør for Psykiatrisk divisjon ved Ullevaal universitetssykehus.

Øyvind Slåke ønsker ikke å kommentere saken. Han jobber i dag forbundssekretær i fagligpolitisk avdeling i LO-forbundet Industri Energi.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken