Gå til sidens hovedinnhold

- Reiten klar over Libya-trøbbel

Konsernsjefen skal ha vært klar over behovet for å rydde opp i Libya-avtaler.

En informert kilde forteller til Aftenposten at Konsernsjef Eivind Reiten kjente til at det var «problemer» i forhold til virksomheten Hydro overtok fra Saga.

StatoilHydro og toppsjef Helge Lund vil gjennomføre en ekstern gransking av utbetalingen av 6,85 millioner dollar til konsulenter i Libya i årene 2000 og 2001. Granskingen skal avdekke om dette var korrupsjon.

LES OGSÅ - Bør vurdere sin stilling
LES OGSÅ: Full oppvask i StatoilHydro

Etter at Statoil ble avslørt for korrupsjon i Iran i 2003 satte konsernsjef Reiten i gang en gransking av alle tilsvarende Hydro-avtaler. Libya-avtalene fikk da godkjent-stempel.

Undersøkelsene konkluderte med at de var avsluttet på en god måte og ikke lenger noe problem, oppgir flere Hydro-kilder til Dagens Næringsliv.

Trodde det var ryddet opp
Ifølge Aftenposten var Reiten uten kjennskap til at det var gjort en utbetaling det kunne stilles spørsmål ved, inntil i forrige uke. Likevel er det fortsatt uklart hvorvidt Reiten var ukjent med selve utbetalingen, eller om han kun var ukjent med at det kunne settes spørsmålstegn ved den.

LES OGSÅ: Fagforening raser
LES OGSÅ: Her er Hydro-varsleren

Hydro skal ha betalt ut penger i såkalte konsulenthonorar til aktører i Libya, i forbindelse med utvidelse av oljeinteresser.

På bordet
Opplysningene hadde vært kjent for Hydro, men kom først på bordet i forrige uke – like før selskapets oljedivisjon ble slått sammen med Statoil.

Hydro skal ha vært fornøyd med håndteringen av Libya-saken inntil Statoil reagerte i forrige uke. Reiten ledet Hydros lettmetalldivisjon ved Saga-oppkjøpet og tok over som konsernsjef våren 2001.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis