ULLEVAAL/ÅRÅSEN (Nettavisen): Det foregår i disse dager en debatt om treningsmengder i norsk fotball.

Nå slenger Vålerenga-trener Kjetil Rekdal seg på.

Den tidligere landslagsspilleren og utenlandsproffen er nådeløs når han skal beskrive norsk fotballs fysiske status anno oktober 2014.

- Når du ser norske lag og landslaget spille internasjonale kamper i dag, blir de feid av banen på fysikken. Det er skremmende, sier Kjetil Rekdal til Nettavisen.

Håvard Lorentzen, en av Norges beste skøyteløpere, uttrykte nylig bekymring for bror og Brann-spiller Håkon Lorentzens utvikling.

- Jeg er ganske sikker på at Brann-spillerne kunne lagt ned 200-300 timer mer trening i løpet av et år, sa storebror Lorentzen til TV 2.

- Hvis de ikke skjerper seg, er jeg bekymret for utviklingen hans. Helt klart, fulgte han opp med.

Utspillet kommer i kjølvannet av Bergensavisens gjennomgang av Branns treningsmengder.

FyllingenBergen-spiller Andreas Gjeitrem uttalte at «det er sjokkerende og hårreisende hvor lite Brann trener», og Fana-trener Rune Vindheim, far til Brann-spiller Andreas Vindheim, er klokkeklar på at det er sønnens egentrening som har sørget for backens gjennombrudd.

- Andreas hadde aldri lyktes hvis han ikke hadde trent så mye på egenhånd før han ble tatt opp i A-stallen, sier Vindheim til BA.

Rekdal forteller at Vålerenga trener «ganske tøft, og tett opp mot grensa for hva spillerne tåler».

- Man må bygge opp kroppen før man kan øke treningsmengden. Man kan ikke gå fra null til hundre og si at «nå skal vi trene så mye mer», for da blir det bare skader og ødeleggelse. Man må ta det over tid, sier Rekdal.

Han illustrerer tankegangen slik:

- Nå vet jeg at Christian (Grindheim) blir irritert, men ta han som et eksempel. Da han kom fra København i fjor hadde han sittet på benken i et halvt år. På det året som er gått, har han bygd seg opp igjen. Det ser du nå, han legger ned mye større avstander i spillet sitt. Han er den som er mest stabil for oss uke etter uke etter uke, og at han ikke er aktuell for landslaget synes jeg er rart, røper Rekdal.

- Du har tidligere sagt at dagens spillere må være atleter for å prestere på toppnivå.

- Ja, det er helt riktig, det.

- Hvor langt unna er Vålerenga-spillerne å være atleter?

- Det er mange av dem som løper mye, men jeg kunne tenkt meg at de løp mer. Hvis du så nivået i VM … Men det er ikke bare løping det går på, det handler om å flytte seg dit man skal være. Du kan godt løpe rundt banen som en gærning, men fotball handler om å kunne flytte seg og være der det skjer. Du må være der ballen faller ned, være først når du skal score mål, være først når du skal forsvare mål, sier VIF-sjefen.

RBK endrer
I Rosenborg har de allerede begynt å ta temaet på alvor.

RBKs styreleder Ivar Koteng fortalte nylig at klubben skal være grensesprengende på alt som omhandler trening.

Planen for den kommende epoken er å hente inn kompetanse fra andre idretter i Norge, og Koteng mener Rosenborg er nødt til å trene langt mer og bedre enn de gjør i dag.

- Det er så enkelt som at vi i Norge faller på alle skalaer, og da gjør vi noe feil. Det er gratis å trene, og vi tror det er veldig viktig å trene riktig. Det er helt umulig at vi trener riktig i Norge når vi bare blir dårligere og dårligere, sier Koteng til Nettavisen.

- Må slutte å tro vi trener best
Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen har ingen problemer med å følge tankegangen til Koteng hvis han får jobben som RBK-sjef på permanent basis.

- Vi må slutte å tro i norsk fotball at vi trener best i Europa. Det gjør vi ikke. Vi er nødt til å trene bedre, og sikkert mer, men det viktigste er at vi trener bedre. Vi må definitivt løfte oss på dette området om vi skal være med og slåss ute i Europa. Skal vi klare det, må vi i hvert fall være fullt på høyde eller bedre trent enn de klubbene som er der, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

- Rosenborg skal være langt fremme i treningskultur, og det må vi jobbe med, medgir «Brutter`n».

Rekdal mener det blir for smalt å snakke om at toppklubber trener for lite. Han mener det har en sammenheng med hva som har skjedd i flere år i forveien.

- Ja, en norsk tiåring trener 25 prosent av det en belgisk tiåring trener. Jeg var i Belgia selv, og jeg og Petter Rudi undersøkte dette. I Belgia trener de fem ganger i uka og spiller kamp. De har én fridag. En tiåring i Norge har kanskje sesong fra april til skoleslutt, så er det to måneder sommerferie, og så spiller de to måneder på høsten. Da er det fire måneder med sesong, og det er et annet nivå, for det trenes mindre, sier VIF-sjefen.

- Må bygge kapasitet
Rekdal er derfor av den oppfatning at man må begynne å bygge fysikk allerede i seksårsalderen.

- Fra man er seks år må man bygge seg oppover og gradvis øke sin egen kapasitet. Se på hvordan langrennsløpere gjør de, de bygger kapasitet hvert år. Og det må til. Den fysiske biten er helt avgjørende. Du skal selvsagt klare å håndtere ballen, men hvis du ikke klarer å flytte beina, blir du løpt i hjel. Hvis du så dimensjonen som var i VM, er det et varsko. Intensiteten løpsmessig i Tippeligaen må heves, og det betraktelig, advarer tippeligaprofilen.

- Det fysiske aspektet ned i seksårsalder er et omstridt tema?

- Ja, men jeg mener ikke at man skal drive med kondisjonstrening, men at kroppen vender seg til å trene mye, og at man er i mye aktivitet. Der tror jeg vi har ekstremt mye å lære. Se på tyskerne, og tenk at de har et 50-metersløp. I det første minuttet og i det 120. minutt løper de det 50-metersløpet akkurat like fort. Det er ingen forskjell. For å klare det, må man være atletisk. Vi kan ikke bare si at vi ikke trener nok, vi må vite hva vi skal trene på også. Og det må læres tidlig, påpeker han.

Kjetil Rekdal avslutter med at han håper på endring helt ned til barnenivå, og det tror han må til for at norske spillere skal henge med på utviklingen i internasjonal toppfotball.

- Den viktigste veien å gå for norsk fotball er å begynne med dem som skal lære å spille fotball, at vi får gode trenere for barn helt ned til seksårsalderen, sånn at vi kan lære barn hva som skal til. De må utvikle seg på fysiske områder som er avgjørende for at du skal nå opp, mener Rekdal.

LES OGSÅ: