Gå til sidens hovedinnhold

- Rekorden for rovdyr er over 100 mennesker

Syv mennesker skal ha blitt drept av én tiger på to uker. Men tigeren slår ikke løvene i Tsavo.

(Nettavisen): Tusener av landsbybeboere holder seg innendørs mens jegere forsøker å drepe en tiger i delstaten Uttar Pradesh i India. Tigeren skal ha angrepet og drept syv mennesker i løpet av to uker, og landsbybeboerne frykter nå at de skal bli tigerens neste offer.

Tigre er fredet i India, men nå har lokalmyndighetene gitt en fellingstillatelse for hunntigeren som kobles til de påståtte tigerangrepene. Sjefsskogsvokter Rupak De sier til nyhetsbyrået AP at det er iverksatt jakt på kattedyret som nå omtales som en menneskeeter.

- I Norge skal det ikke mer til enn at en ulv tar to-tre sauer før fellingstillatelsen kommer trillende, mens i India må tigeren ta folk før man får fellingstillatelse, sier universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, til Nettavisen.

Bøckman sier at alle rovdyr på et par hundre kilo er i utgangspunktet farlige for mennesker, men påpeker at tigerens «redskaper» gjør den spesielt farlig.

- Tigre er ett av de få dyrene som tar mennesker. De er snikende og enslige jegere som kan ta folk. Det er særlig litt eldre hanntigre som tar folk, ellers er det kattedyr som er litt skadet, sånn at de ikke får tatt det de vanligvis tar som villsvin og antiloper, sier Bøckman.

Løvene i Tsavo
- Har du hørt om tidligere tilfeller der én tiger har tatt så mange mennesker, Bøckman?

- Ikke på så kort tid. Men menneskeetende tigre er kjent gjennom tidende. Rekorden for rovdyr som man har dokumentasjon på, er to løver i Tsavo i Kenya som stoppet byggingen av en jernbanebro ved å spise opp arbeiderne. Det finnes tall på alt fra 30 til 130 mennesker som ble tatt, sier han.

- Jeg vil tro at det vart et hundretall mennesker, sier Bøckman.

«Savannens herskere» er en filmatisering av hendelsen. Filmen er basert på den biografiske boken «The Man-eaters of Tsavo», som er forfattet av John Henry Pattersons.

Kattedyret som nå omtales som en menneskeeter, har trolig gått seg vill fra nasjonalparken Jim Corbet i India, som er et tigerreservat med 200 tigre.

- Folk er livredde, sier en offisiell tjenestemann, Salim Luqmaan, i skogsområdet Moradabad.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Vanskelige å bevare
Selv om kattedyret trolig har flere menneskeliv på samvittigheten, så har dyrevernsaktivister i India bedt myndighetene om ikke å skyte hunntigeren.

Aktivist og parlamentariker Meneka Gandhi har forfattet et brev til lokalregjeringen i Uttar Pradesh, hvor hun påpeker at tigeren angriper mennesker fordi den ikke har tilgang på mat, og at den vil slutte med å angripe mennesker straks den kommer tilbake til sine naturlige omgivelser.

Dermed foreslår Gandhi at myndighetene skal forsøke å fange tigeren, og deretter slippe den ut igjen i tigerreservatet.

- Det er voldsomt å se hvilke prestisje og innsats indere legger i bevaringen av tigre, sier Bøckman.

Utrydningstruet
- Tigre er et av de dyrene i verden man jobber aller mest med å bevare og som er aller vanskeligst å bevare, nettopp fordi den er så farlig, sier Bøckman.

- Det finnes ikke sabeltanntiger eller hulebjørn lenger, og det finnes bare løver få steder i verden. Katterovdyr trenger store områder å leve på. I India så er det mange mennesker, og mennesker og tigre går veldig dårlig sammen. Men det er mennesket som er farligst i verden, påpeker han.


Antall tigre i India har sunket fra 40.000 siden 1947, da landet ble uavhengig, til 1700 ville tigre i dag. Det utgjør halvparten av den totale tigerbestanden i verden som lever i det fri. Avskoging og ulovlig jakt er de største truslene for de utrydningstruede kattedyrene.

- Tror du det finnes tigre om 50 år, Bøckmann?

- Mulig at det ikke er tigre i det fri lenger, eller svært få i begrensede nasjonalparker.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken