Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange aids-tilfeller

Aldri før har så mange blitt smittet av hiv og aldri før ha så mange dødd av aids. Og toppen er på langt nær nådd.

Det kommer fram i FNs årlige rapport om hiv og aids.

Ifølge tallene fra rapporten lever 40 millioner mennesker med hiv/aids, deriblant 2,5 millioner barn under 15 år. Rundt fem millioner mennesker er blitt smittet i 2003, mens tre millioner mennesker har dødd.

- Aids-epidemien fortsetter å spre seg, og vi har ikke nådd grensen ennå, sier dr. Peter Piot, lederen i FNs program for hiv/aids UNAIDS.

Verst i Afrika
- Flere mennesker er blitt smittet i år enn noensinne og flere mennesker har mistet livet til aids enn noensinne. Det er den vanligste dødsårsaken i Afrika, og den fjerde vanligste dødsårsaken i verden, sier Piot til Reuters.

Afrika sør for Sahara er stadig den verst rammede regionen, med 3,2 millioner nye tilfeller og 2,3 millioner dødsfall i 2003.

I land som Botswana og Swaziland er hele 40 prosent av den voksne befolkningen smittet av aids.

Rask spredning i Kina og India
Samtidig spres viruset raskt i tett befolkede land som Kina og India, i tilegg til Indonesia Papua Ny Guinea, Vietnam og Øst-Europa.

Piot tror det vil ta mange år før antall nye tilfeller kan begrenses nevneverdig.

- Byrden av hiv-epidemien vil bli større og større med tiden, fordi det tar gjennomsnittlig sju til ti år etter smitten før du blir syk, og dersom det ikke er noen behandling, dør, sier Piot.

- Med andre ord, selv om all hiv-smitte som ved et mirakel skulle stanses, ville folk fremdeles bli syke. Vi ser bare begynnelsen på omfanget av aids, spesielt i Afrika.

Håp
Men Piot legger også til at det finnes håp. I flere østafrikanske land ble færre mennesker smittet i år enn for fem år siden, og det brukes stadig mer penger på aids.

- For det tredje så er det framdrift i behandlingen, selv om bare 75.000 afrikanere, mindre enn en av 50 som trenger det, i dag får behandling. Det er nå en tendens til at behandlingen blir rullet ut på stor skala, sier Piot.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer