Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange har fått frostskader

Forsikringsbransjen frykter at nordmenn ikke har lært av snøen som falt i fjor.

Siden nyttår har forsikringsselskapet Tryg hatt stor pågang av meldte frost- og vannskader. Snittprisen på slike skader ligger på mellom 40- og 50.000 kroner.

Troms og Nordland, og kystområdene forøvrig, skiller seg mest negativt ut, med en eksplosiv økning i frostskader.

- Sist vinter fremstår som ekstrem. Skadene kostet oss 260 millioner kroner mer enn frostskadeutbetalinger i en normalvinter. Nå skjer det dessverre igjen, sier Kjerstin Fyllingen som er landssjef for Tryg Forsikring i Norge.

61.000 vannskader
På ni måneder i 2010 ble det meldt inn drøyt 61.000 vannskader i private boliger og hytter. Det er 60 prosent mer enn året før, viser tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO). De totale erstatningene var rekordhøye 2,1 milliarder kroner.

- Det spesielle var også at områder i Norge, der det vanligvis ikke er slikt vær, i vinter fikk både langvarig streng kulde og store snømengder, sier Fyllingen.

Mange av skadene kom i forbindelse med streng kulde og frostskader på vannrør. I 2010 fikk Tryg meldt mer enn dobbelt så mange frostskader på boliger, sammenlignet med snittet for de fem foregående årene.

Eksplosiv økning
Forsikringsselskapet har analysert alle typiske vinterskader i perioden januar til mars 2010 og sammenlignet med tilsvarende skader for de samme månedene i årene 2005-2009. Overraskende nok er det Troms og Nordland, og kystområdene forøvrig, som skiller seg mest negativt ut, med en eksplosiv økning i frostskader, ifølge Kjerstin Fyllingen.

- I Nordland var omfanget av vann-, rør- og brannskader to og en halv ganger så høyt sammenlignet med hva vi normalt forventer. I Troms registrerte vi en femdobling.

- Man skulle i utgangspunktet tro at nordmenn flest er vant med strenge vintre og til å ta forholdsregler mot frost og kulde. Derfor er vi både overrasket og bekymret over den eksplosive økningen, fortsetter hun.

Fyllingen minner om at det i forsikringsavtalen står oppført hvilke forpliktelser du selv har for å forebygge skader.

- Er det årsakssammenheng mellom frostskaden og at forutsetningene i avtalen ikke er overholdt, kan erstatningen bli redusert, sier hun. (ANB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken