Gå til sidens hovedinnhold

- Ren hålke på julefjellet

Ventetid på over tre timer for å komme over fjellet.

Problemene i biltrafikken gjelder først og fremst fjellovergangene, og da hovedsakelig i Sør-Norge, hvor flere viktige strekninger enten er stengt eller har kolonnekjøring.

Scanpix-fotograf Kyrre Lien hadde mandag kveld stått neste fire timer i kø før han omsider nådde toppen av overgangen på Hemsedalsfjellet.

- Det er ren hålke på veien. Jeg har bare én oppfordring, og det er at det må strøs her, for dette er ren is, sier Lien.

Han forteller at han, som flere andre, har måttet gå ut og dytte bilen for å komme seg oppover bakkene.

Fire kilometer lang kø
Ifølge Lien er køen over det populære julefjellet fire kilometer lang, mens bare 25 biler kommer seg over fjellet i hver kolonne. Vegtrafikksentralen opplyser at ventetiden mandag kveld anslås å være tre timer.

Hos sentralen i Lærdal har de imidlertid ikke fått noen meldinger om glatte veier over Hemsedalfjellet

- Brøytesjåfører kjører over Hemsedalfjellet kontinuerlig. Hvis det er noen som vet at det er glatt, så er det dem, sier vaktoperatør Åsmund Dale til NTB.

Fjellovergangene Vikafjellet, Gaularfjellet, Tyen-Årdal og Hardangervidda var mandag kveld fortsatt stengt, mens Hol-Aurland ble åpnet for kolonnekjøring.

Mulig kolonnekjøring
- Det kan være lurt for bilistene som skal kjøre øst-vest i Norge å ta med skikkelig med klær, mye mat og ha full drivstofftank på bilen, lød oppfordringen fra vaktoperatør Luis Berra ved Vegtrafikksentralen.

Ellers vil E6 ved Moskogen på fylkesgrensen mellom Akershus og Hedmark være stengt natt til tirsdag fra klokken 23.30 mandag kveld.

Vegtrafikksentralen har fått varsel om at dårlig vær kan føre til vanskelige kjøreforhold på kyststrekninger i Troms og Vest-Finnmark fra mandag kveld. I Midt-Norge nord for Strynefjellet og i Nord-Norge har trafikken gått greit i hele helgen, og heller ikke mandag ettermiddag var det meldt om større problemer.

Nesten problemfritt i lufta
Mandag gikk flytrafikken som normalt over hele landet. Både SAS og Norwegian rapporterer om stor spredning av årets juletrafikk, og flere ledige seter.

- Hvis julaften hadde vært på søndag i stedet for onsdag, ville vi hatt en mer konsentrert trafikk og neppe så mange ledige seter, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til NTB.

NSB forteller at mandag ser ut til å være den største reisedagen for togtrafikanter foran denne jula.

- Trafikken har vært godt fordelt i år, men det har likevel toppet seg med ekstra mye trafikk mandag, sier NSBs informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Kommentarer til denne saken