Gå til sidens hovedinnhold

- Renta kuttes med 0,5

I dag kutter sentralbanksjefen renta med 0,5 prosentpoeng.

Det mener analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets.

Onsdag klokken 14 offentliggjør Norges Bank sin rentebeslutning.

Nettavisen følger avgjørelsen og vil komme med fyldig stoff om hvordan rentebeslutningen påvirker din økonomi.

Sentralbanken vil onsdag også presentere en ny pengepolitisk rapport.

DnB NOR skriver i sin morgenrapport at de venter at renta vil bli kuttet med 50 basispunkter til 2,00 prosent og at rentebanen justeres noe ned.

De begrunner det forventede rentekuttet på følgende måte.

- Rentebanen justeres ned
- Siden desember, da sentralbanken forrige gang la fram en rentebane, har det internasjonale vekstbildet svekket seg vesentlig og internasjonale renter har falt. Også her hjemme er det flere tegn til at veksten svekkes, blant annet stiger arbeidsledigheten markert og produksjonen er på vei ned. Eksporten svikter også og investeringene avtar, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Klikk her for å få rentedommen på sms (gratis)

- I tillegg så har den norske kronen styrket seg markant de siste månedene. Dette er faktorer som taler for rentekutt på dagens møte. På den annen side ser det ut som at rentekuttene som allerede er gjennomført har hatt en effekt på husholdningenes etterspørsel. Blant annet har detaljomsetningen sluttet å falle og boligprisene har steget de siste månedene. Inflasjonen har også steget litt i årets første måneder. Dette er faktorer som kan tale for å holde renten uendret på dagens møte.

- Vi holder likevel en knapp på at renten kuttes med 50 basispunkter til 2,00 prosent på dagens møte. Dette synes å være omtrent i tråd med markedets forventninger og bør derfor ikke gi noen større markedsreaksjoner, heter det i morgenrapporten.

Men selv om man synes overbevist om en kutt på 0,5 prosentpoeng, finnes det forbehold.

- Hvis derimot sentralbanken kutter mindre eller ikke i det hele tatt kan markedet reagere med å sende rentene opp og kronen sterkere. Eventuelle markedsreaksjoner vil også avhenge av hva sentralbanken gjør med rentebanen. Vi forventer at rentebanen justeres noe ned, skriver Camilla Viland i DnB NOR.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken