Gå til sidens hovedinnhold

Rentefesten fortsetter

Renta skal videre ned – og rentefesten vil vare.

Det slår Nordea fast i deres makroøkonomiske rapport «Økonomisk Oversikt 2-2009», som ble offentliggjort mandag.

- Relativ høy ledighet i Norge og internasjonalt tilsier at inflasjonen blir lav. Økonomene i Nordea venter derfor at Norges Bank kutter renten ytterligere, til 1,25 % i sommer, og at renten blir liggende på det nivået til andre del av 2010. Ikke før i 2011 ventes styringsrenten å gå over 2½ prosent. En økning av oljeprisen til ca. 80 dollar fatet vil imidlertid gi en viss økning i inflasjonen utover i 2010, skriver Nordea i sin rapport.

Banken er poisitv med tanke på boligmarkedet.

Advarsel: Her er skrekkmeldingen fra Norges Bank

Gratistilbud for Nettavisens lesere:
Minrente:Bytt bank og tjen minst 5000 kroner.
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.
Meglerguiden:Finn billigst og best boligmegler.
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndtverkere.

- Passerer toppen fra 2007
- Økonomene i Nordea hadde regnet med at boligprisene ville begynne å stige i siste del av året. Boligprisoppgangen er imidlertid kommet raskere enn ventet. Boligprisene kan i løpet av året komme til å passere toppen fra 2007, heter det fra storbanken.

- Vi er fortsatt optimistiske på vegne av forbrukerne, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Han viser til at lavere rente og inflasjon gir sterk økning i kjøpekraften.

- Det meste av dette vil husholdningene trolig bruke til å øke sparingen. Men det er også rom for en viss vekst i privat forbruk, skriver banken.

Nordea skriver også at fallet i produksjonen internasjonalt i år rammer norsk eksport hardere enn tidligere antatt.

Bedriftene vil i større grad utsette sine investeringsplaner. Fortsatt regner imidlertid økonomene i Nordea med at nedgangen i norsk økonomi blir mildere enn i de fleste andre land. Men oppgangen i Norge i 2010 ser også ut til å bli langsommere.

Banken anslår bruttonasjonalproduktet i verden å falle med 1,5 prosent i år.

5 ½ prosent arbeidsledighet
Arbeidsledigheten i Norge mener de vil fortsette å stige til godt inn i 2010, men ikke like raskt som nå. De mener ledigheten trolig vil være nær 5 ½ prosent før den snur.

Steinar Juel mener at det verste av finanskrisen kan være bak oss, men viser samtidig til at ytterligere tilbakeslag kan komme.

- Effektene av finanskriser har en tendens til å komme i bølger. Økonomene i Nordea regner med at finanskrisen vil få følger for den økonomiske utviklingen i flere år fremover. Blant annet skal kostnadene ved redningsoperasjonene og stimulansene over statsbudsjettene betales, skriver banken.

Kommentarer til denne saken