Gå til sidens hovedinnhold

Rentekrig om sparepengene dine

For første gang på flere år lønner banksparing seg. Se oversikten over hvor du får best sparerente.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De siste årene har det ikke vært god butikk å sette pengene i banken. Men denne trenden er i ferd med å snu og det med god grunn.

NA24 - din næringslivsavis

54 prosent av nordmenn benytter seg bare av banksparing som sparealternativ viser en fersk spørreundersøkelse fra analysebyrået InFact på vegne av Nordisk Energiforvaltning. Til sammenligning er det bare 46 prosent av svenskene som gjør det samme, ifølge Dagbladet. Avisen har sett på hvilke banker som gir deg best sparerente.

Men med en nominell rente på et par prosent de siste årene, har pengene vært mindre verdt på slutten av året grunnet inflasjon og skatt (negativ realrente etter skatt). Betalte du i tillegg formuesskatt i tillegg, fikk du negativ realrente på 1-2 prosentpoeng.

Banksparing gunstig igjen
Denne trenden er imidlertid i ferd med å snu og interessen for banksparing er oppadstigende. En nominell rente på 6,65 prosent gir realrente etter skatt på 2,3 prosent. Det er mange år siden realrenten var så høy. Med unntak av 2002, må vi tilbake til 90-tallet for å finne sist banksparing var like gunstig.

I Nesset Sparebank i Romsdal får du hele 7,6 prosent rente på sparepengene dine, noe som er det beste i hele landet. Dette forutsetter riktig nok at du er under 34 år og sparer i Boligsparing for Ungdom (BSU). Også Postbanken og Nordea tilbyr gode BSU-renter. Men selv om du er over 34 år eller har brukt opp BSU-kvoten, kan du likevel få nærmere 7 prosent rente på sparepengene dine.

Takk småbankene
De islandske bankene Glitnir og Kaupthing tilbyr så høy rente forutsatt at du binder deg i ett år. Dersom du vil ha muligheten til å ta ut pengene når du selv ønsker, tilbyr Kaupthing hele 6,80 prosent i rente forutsatt et innskudd på 100.000 kroner eller mer (5,80 prosent under 100.000). Mens Glitnir tilbyr 6,65 prosent rente.

Gjensidige tilbyr også 6,80 prosent sparerente på betingelsen om at du har 100.000 eller mer i innskudd og at du er en såkalt Fordel Pluss-kunde.

Så mange som tretten banker tilbyr nå over 6 prosent sparerenterente.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken