Gå til sidens hovedinnhold

Republikanernes rotterace

Fem kandidater kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat, og vinneren kan bli svært overraskende.

Det amerikanske presidentvalget er to lange år med kampanje før en vinner står igjen. Først kjemper de håpefulle om finansiering for sine kampanjer, før det er nominasjonsprosess i de respektive partier.

Nominasjonsprosessen avgjøres gjennom valg i de forskjellige delstatene, og allerede den 3. januar vil velgerne i den første delstaten - Iowa - bestemme seg for hvem som bør bli kandidat i de forskjellige partiene. Raskt etter fortsetter New Hampshire den 8. januar, Michigan den 15. januar, og Nevada den 19. januar, før det er South Carolina og Florida mot slutten av måneden (Hos republikanerne har South Carolina samme nominasjonsdagen som Nevada).

Dødt løp
Kandidatene er mange på begge sider, men der det er klart jevnest er hos republikanerne - partiet til den sittende George W. Bush. Hans historiske upopularitet er bakteppe for et rotterace uten like.

De siste meningsmålingene tatt opp rett før jul viser dødt løp mellom kandidater som Rudy Giuliani, Mike Huckabee og John McCain. I tillegg følger Fred Thompson og Mitt Romney rett bak. Sistnevnte sitter også med et januaress på hånden.

Romney leder nemlig nominasjonsprosessen i de fire første statene som skal velge sin kandidat. Så selv om Mike Huckabee, som leder i South Carolina, har hatt stor framgang på målingene rett før jul, kan det fort bli den tidligere guvernøren i Massachusetts som vil ligge fremst i feltet når januar er over.

OL-sjef
Hvem er så denne Mitt Romney? I 2002 var han sjef for OL i Salt Lake City og har tidligere jobbet for blant annet Boston Consulting Group før han ble investor. Hans første politiske valgkamp kom i 1994 da han kjempet mot Ted Kennedy for å bli senator fra Massachusetts. En kamp han tapte, noe han ikke gjorde da han i 2002 ble valgt til guvernør i Massachusetts.

Romney drev valgkamp i Massachusetts som en relativ moderat og liberal republikaner, men har i sin valgkamp for president blitt mer og mer konservativ. Der han tidligere uttrykte seg positivt om ting som homofilt ekteskap og abort, har Romney nå blitt mer og mer mot dette.

HTML EMBED

Når det gjelder økonomisk politikk har Romney alltid vært det som amerikanerne kaller konservativ. Han er for å privatisere den amerikanske folketrygden og sterkt for liberalisering av handelsordningene for amerikanske selskaper.

Se alle Romneys standpunkt her.

I det politiske kompasset i USA kalles Romney en populistisk konservativ. Noe som blant annet har fått hans motkandidat John McCain til å uttale følgende:

- Kanskje jeg skal vente et par uker med å kommentere Romneys standpunkt til det forandres igjen.

Link: http://www.mittromney.com/

Hos demokratene er det kamp mellom Barack Obama og Hillary Clinton, men Clinton ser ut til å ha et forsprang selv om Obama kan se ut til å vinne den første staten som har nominasjonsvalg: Iowa. Uansett vil januar avgjøre svært mye når det gjelder hvilke presidentkandidater USA får.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien