Gå til sidens hovedinnhold

- Respektløst av Forsvaret

Mens sikkerhetssituasjonen i Afghanistan forverres, er risikotillegget for de norske soldatene halvert på ett år. – Respektløst, sier mora til en av soldatene.

Onsdag ble sikkerhetsnivået for de norske soldatene i Kabul hevet etter at en selvmordsbomber sprengte seg bare 200 meter fra det norske hovedkvarteret i Kabul.

Likevel får de norske soldatene bare halvparten av risikotillegget som ble gitt for litt over ett år siden. Om en drøy uke reiser en ny kontigent med norske soldater til Kabul.

En av soldatene, som vi kaller «Knut», gjorde tjeneste i Kabul i fjor, og skal ned på en ny seksmåneders tur.

-Sist gang jeg var i Kabul, fikk jeg utbetalt rundt 30.000 kroner i måneden. Nå kommer jeg til å få rundt 25.000. Det er ikke mer enn det jeg får utbetalt under en ti dagers øvelse i Norge, sier han til TV 2 Nettavisen.

Av hensyn til oppdraget, vil han ikke ha navnet sitt i avisa.

«Knut» tjenestegjorde i Kabul i 2004, og var selv med da den norske grenaderen Tommy Rødningsby ble drept i mai. Onsdag fikk han høre om selvmordsbomberen som sprengte seg bare et par hundre meter fra den norske leiren.

- Det setter en støkk i en når det kommer så nærme, sier han.

Skrev brev
Før han reiste fra Kabul i fjor, fikk han og de andre soldatene der beskjed om at risikotillegget ville bli satt ned.

-Det hadde ikke noe å si for oss som skulle hjem, men det berørte de som kom etterpå, sier «Knut».

Soldaten skrev likevel et brev til forsvarsledelsen der de ba om at vedtaket ble omgjort. Siden da er tillegget justert ned i to omganger, ettersom trusselnivået har blitt senket. Dermed får «Knut» kuttet tillegget sitt fra 11.000 kroner til 5800 kroner når han kommer ned til Kabul igjen.

Mora til «Knut»mener Forsvaret behandler soldatene respektløst.

- Vi synes det er litt respektløst av Forsvaret i forhold til den jobben de gjør, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Sønnen min må være forsiktig med å si noe. Men for oss som står utenfor, har vi lov til å si hva vi mener, fortsetter hun.

Justert

Ifølge pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarsstaben blir trusselbildet vurdert kontinuerlig.

- En eventuell nedjustering av risikoen skjer ved kontigentskifte, mens en oppjustering kan skje kontinuerlig, sier han.

Øverli utelukker ikke at trusselvurderingen og dermed risikotillegget kan bli justert opp allerede i oktober.

- Da blir det foretatt en ny trusselvurdering. Blir det funnet grunnlag for å endre vurdering, blir satsene justert med umiddelbar virkning, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han vil ikke spekulere i om selvmordsaksjonen onsdag fører til at trusselbildet blir justert opp.

- Det er ikke meg som sitter på den vurderingen. De som gjør den jobben, ivaretar det totale trusselbilde, sier Christian Øverli.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken