Gå til sidens hovedinnhold

- Rett og slett uforskammet

- Alarmklokkene burde ha ringt for to dager siden, mener Frank Aarebrot.

Statsviter Frank Aarebrot reagerer kraftig på gaveskandalen som har rammet to statsråder i Senterpartiet.

Først ble det kjent tidligere denne uken at kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har mottatt et gullarmbånd fra Aker Yards til en verdi av 26.500 kroner, da hun var gudmor for et skip i 2006.

Og først to dager senere valgte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) å fortelle at også hun har mottatt et armbånd til en verdi i underkant av 15.000.

- Jeg er veldig overrasket over Kleppa. Det går på flere dimensjoner. Jeg kjenner henne litt, og var imponert over henne som kommunalminister. Jeg kjenner henne som en ryddig dame og har et godt inntrykk av henne, og er desto mer overrasket over at hun hadde opptrådt så uryddig, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Men kanskje ikke så uryddig overfor media som overfor statsministeren, sier han.

- Rett og slett uforskammet
Statsminister Jens Stoltenberg forsikret VG Nett onsdag om at alle statsrådsgavene nå var fremme i lyset. Men det viste seg ikke å stemme.

Aarebrot mener Kleppa burde informert statsministeren om gaven umiddelbart da det blåste rundt Navarsete.

- Hun burde øyeblikkelig ha gått til statsministeren med den informasjonen, sier han.

- Det å ikke si det til statsministeren med en gang, er etter min mening ikke veldig pent. Det er rett og slett uforskammet. Her burde jo alarmklokkene ha ringt, og hun burde minst ha fortalt om dette for to dager siden, sier Aarebrot.

Stoltenberg sier torsdag kveld at Kleppa burde levert gaven tilbake umiddelbart. Han kan ikke garantere for at det ikke dukker opp flere gaver hos statsrådene.

- Det er hver enkelt statsråd som må rapportere om det. Det vi kan gjøre er å be dem om å innrapportere, sier Stoltenberg til NRK.

Takst: 44.000 Oppført: kr 8000
Måling: Ny topp for de blå
SP: Returnerer støtte på 700.000

Kleppa mottok armbåndet som gave som stortingsrepresentant da hun var gudmor for fergen «Sand» den 24. mai 2007.

- Dette var en feil
Kleppa har verken registrert gaven i Stortingets register eller innrapportert det til ligningsmyndighetene.

- Armbåndet ble gitt av Fiskerstrand Verft. Armbåndet er ikke tatt i bruk og jeg hadde ingen planer om å ta det i privat eie. Jeg har ikke, og ville heller ikke tatt, armbåndet med hjem. Derfor ble det ikke registrert i Stortingets register og heller ikke oppgitt til skattemyndighetene, opplyste Kleppa i en pressemelding torsdag.

- Da jeg ble statsråd, ble esken med armbåndet med i flyttelasset fra Stortinget til Kommunal- og regionaldepartementet og senere til Samferdselsdepartementet.

- Dette var en feil. Jeg skulle umiddelbart ha returnert armbåndet, eller levert det til Stortingets kontor. Jeg beklager at dette ikke ble gjort, sa Kleppa.

KLEPPA: - Jeg beklager
NAVARSETE: - Håper det fortsatt er mulig å ha tillit

Utelukker ikke politianmeldelse
Rød Ungdom, som har politianmeldt Navarsete for pengegaven, reagerer på nyheten om at også Kleppa har mottatt et armbånd.

- Min umiddelbare kommentar til det er at det er bra at hun rydder opp, men jeg synes det er veldig rart at politikere lever i en annen virkelighet. Det er ganske åpenbart at man som politikere ikke burde få lønn fra andre enn Staten, og her mottar de dyre gaver fra andre, sier leder i Rød Ungdom, Iver Aastebøl, til Nettavisen.

- Vil dere vurdere å politianmelde Kleppa?

- Jeg kommer til å se på saken, men skal ikke si noe nå om det er grunn til det. Det er mer alvorlig sak når Navarsete har tatt det med seg hjem i privat eie, særlig når hun var samferdselsminister da hun fikk gaven, sier han.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken