George W. Bushs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice godkjente allerede i 2002, da hun var Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver, bruken av tortur under avhør av terrormistenkte Abu Zubaydah.

Dette skal være første gang at Bush-administrasjonen godkjente bruken av den omstridte forhørsteknikken vanntortur, som simulerer drukning, melder nyhetsbyrået AP.

Rices sentrale rolle i tortursaken var skissert i et dokument frigjort av Senatets etterretningskomité onsdag.

- Straffefølge rådgivere
Barack Obama har bannlyst bruken av vanntortur og åpnet for å straffefølge rådgivere i Bush-administrasjonen som utarbeidet memorandaene. Men Obama har også understreket at CIA-agentene som gjennomførte forhørsteknikken kun fulgte ordre, og vil derfor ikke bli tiltalt.

USA-ekspert og Nupi-forsker, Halvard Leira, tviler på at Rice vil bli straffeforfulgt for sin sentrale rolle.

- Jeg tror det ikke er veldig sannsynlig. Man skal aldri si aldri, men Obama har vist en betydelig interesse for å komme seg videre og ikke holde på for mye med Bush-administrasjonen. Det å bruke tid på fortidens synder er ikke produktivt, sier Leira til Nettavisen.

- Det man kunne tenke seg er at de prøver å stille noen lenger nede i systemet til ansvar som disse rådgiverne i justisdepartementet, som utformet disse memorandaene. Det er skittent å straffefølge tidligere statsråder, og jeg tror ikke Obama vil ønske bråket som vil følge, sier Leira.

Rice-dokumentet er hittil den mest detaljerte redegjørelsen av hvordan CIAs omstridte avhør ble godkjent på høyeste hold i Bush-administrasjonen.

I tillegg frigjorde Senatets forsvarskomité en omfattende rapport om hvordan CIA gjennomførte vanntortur i amerikanske fengsler i Guantánamo Bay, Afghanistan og Abu Ghrahib i Irak.

Avvist sentral rolle
Rice har tidligere avvist at hun var direkte involvert i tortursaken, men har innrømmet at hun deltok i møter hvor CIAs anmodning om å bruke forhørsteknikken ble diskutert. Rice har opplyst at det var justisministeren som ble bedt om å gjøre en juridisk gjennomgang av torturspørsmålet.

Les også: Rådgivere kan bli straffet for tortur
Les også: CIA torturerte 266 ganger

Den tidligere utenriksministeren har også unnlatt å nevne sin direkte rolle i en skriftlig erklæring til Senatets forsvarskomité.

Bare dager etter at Rice ga et klarsignal til daværende CIA-direktør George Tenet, utarbeidet justisdepartementet et notat 1. august 2002 som godkjente bruken av vanntortur. Zubaydah ble utsatt for vanntortur minst 83 ganger i løpet av august.

CIA besluttet selv å avslutte bruken av den omstridte forhørsteknikken etter 2005.

En av Obamas etterretningsrådgiver Dennis Blair har erkjent at forhørsteknikken ga viktige resultater.

- Informasjonen som ble fremskaffet gjennom disse teknikkene var verdifull i noen tilfeller, men det er umulig å vite om den samme informasjonen kunne oppnås gjennom andre midler, sier Dennis Blair.