Gå til sidens hovedinnhold

Rice møtte erkefiender

USAs utenriksminister Condoleezza Rice møtte både den iranske og den syriske utenriksministeren torsdag.

Utenriksministere og toppdiplomater fra mer enn 50 land er samlet til konferanse i Sharm el-Sheikh. Blant dem utenriksministerene fra USA, Iran og Syria.

Konferansen handler om gjenoppbyggingen av Irak og sikkerhetssituasjonen i landet. Det var ventet at USAs utenriksminister Condoleezza Rice ville møte både den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki og Syrias utenriksminister Walid Al-Moallem. Torsdag ettermiddag bekrefter den egyptiske utenriksministeren overfor arabiske medier at Rice og Mottaki vekslet noen ord under lunsjen.

i ettermiddag satt Rice i samtaler med Al-Moallem. Det er første gang siden 2005 at samtaler på så høyt nivå finner sted mellom de to landene. Etter møtet beskrev hun samtalene som «forretningsmessig og fagmessig».

Vil unngå samtale
Rice sa før konferansen at hun ikke kommer til unngå samtale med Manochehr Mottaki dersom de skulle møtes. USA brøt de diplomatiske forhold med Iran i 1980, etter den iranske revolusjonen og beleiringen av USAs ambassade i Teheran i 1979.

I konferansens åpningstale ba Iraks statsminister Nouri Al-Maliki alle land om å slette Iraks utenlandsgjeld.

50 milliarder dollar
Ifølge Iraks finansminister Bayan Jabr har Irak har en gjeld på cirka 50 milliarder dollar til landene som Saudi-Arabia, Russland og Kina. En stor del av gjelden fikk Irak under Saddam Husseins krig mot Iran på 80-tallet.

Fra før har europeiske land, USA og Japan slettet cirka 100 milliarder dollar av Iraks gjeld.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt den irakiske regjeringen om å jobbe for en forsoning mellom ulike irakiske folkegrupper.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn