Gå til sidens hovedinnhold

- Rihanna, hold deg unna denne scenen!

Verdensartisten blir bedt om å tenke seg om to ganger før hun opptrer i kveld.

Den verdenskjente artisten Rihanna skal etter planen holde konsert i Aserbajdsjan denne helgen. Senere samme måned skal Shakira opptre i hovedstaden Baku.

Nå ber Amnesty International og organisasjonen Sing for Democracy i et åpent brev til artistene om at de tenker seg om to ganger før de går på scenen.

- De har et ansvar
- Dette er jo to verdensstjerner, og med den enorme innflytelsen de har, så har man et ansvar for hva man velger å delta på og i hvilken sammenheng man vil bruke sin stjernestatus, sier politiske rådgiver i Amnesty International Norge, Beate Ekeløve-Slydal, til Nettavisen.

Rihanna og Shakira skal avholde konsert i forbindelse med ungdomsverdensmesterskapet i fotball for jente runder 17, som arrangeres i Baku.

Søkelys på overgrep
Amnesty og Sing for Democracy ønsker å skape oppmerksomhet rundt menneskerettsovergrepene som blir begått i Aserbajdsjan.

Ekeløve-Slydal roser artistene for den musikkgleden de to sprer.

- Men nå er ikke Aserbajdsjan og Baku et hvilket som helst sted i verden. De skal til et sted i verden hvor det ikke finnes ytringsfrihet, og de som forsøker å bruke den, betaler en høy pris for det. Vi vil at de fra vår side skal få vite hva som skjer i Aserbajdsjan, sier Ekeløve-Slydal.

Mest leste saker på Nettavisen:

- Avstå fra å kaste sin glans
Både Amnesty og Sing for Democracy ønsker at artistene skal avstå fra å kaste sin glans over regimelederne ved å opptre i Baku.

- Hvis de likevel velger å gå på scenen, så vil vi at de også setter søkelys på de menneskene i samme land som ikke kan bruke sin ytringsfrihet uten fare for forfølgelse, tortur, fengsling eller fare for å bli drept, sier Ekeløve-Slydal.

- En kjempegevinst til regimet
Amnesty sitter på masse dokumentasjon på menneskerettighetsbrudd i Aserbajdsjan, som blant annet arrestasjoner av politiske aktivister, bloggere og journalister. Et eksempel er det uoppklarte drapet på journalisten Elmar Huseynov i 2005.

- Det at to verdensstjerner som Rihanna og Shakira takker ja til å opptre i Baku, er en kjempegevinst til regimet i Baku. Vi sier ikke at menneskene i Baku ikke skal få samme gleden av å høre på dem som andre får. Men dem de først og fremst kaster sin stjerneglans over, er regimet til Baku, understreker Ekeløve-Slydal.

Ekeløve-Slydal sier at ingen ting tyder på at menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan har blitt noe bedre etter at Eurovision Song Contest ble arrangert i hovedstaden Baku i mai måned.

- Hele Eurovision ble en stor PR-gevinst for regimet og en carte blanche til å fortsette praksisen med undertrykkelsen de har hatt hele tiden.

Kommentarer til denne saken