TIPPELIGATIPSET: 10. PLASS - AALESUND:
(I fjor: 10. plass)

Sesongen 2009/10 var av den minneverdige sorten for Bjørn Helge Riise. Ikke bare kom han og hans Fulham til finale i Europa League, men Riise var en av nøkkelspillerne i veien dit.

Det gjorde at han havnet på toppen av målgivende-listen med noen særdeles kompetente navn:

Mesut Özil, da i Werder Bremen og nå nøkkelspiller i Arsenal.
Angél di María, da i Benfica og nå Champions League-vinner med Real Madrid og nøkkelspiller i PSG.
Luis Suárez, da i Ajax og nå nøkkelspiller og Champions League-vinner i Barcelona.
David Silva, da i Valencia og nå nøkkelspiller i Manchester City.

Riise skviste seg inn på tredjeplass på denne topp fem-listen.

- Hvordan er det å være på topp fem-listen med navn som dette?

- Dette var tunge navn! Du ser jo hvor de har havnet nå. Dette kan jeg vise til ungene mine når de begynner å bli eplekjekke. Der har jeg et ess i ermet, sier Bjørn Helge Riise til Nettavisen.

Den rutinerte kapteinen ser tilbake på hans mest suksessrike sesong i Fulham med glede.

- Det året var jo fantastisk moro. Utrolig kjekt å se tilbake på, og å være med på. Jeg spilte med og mot noen fantastisk spillere og det var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse det året, mimrer Riise.

Sesongen endte med tap for Atlético Madrid i finalen. På veien dit møtte han blant andre broren John Arne i gruppespillet.

London til Aalesund

Nå er fokus flyttet fra London til Sunnmøre. Bjørn Helge Riise meldte overgang tilbake til Aalesund i fjor sommer etter at han og spesielt kona tok et oppgjør med byen.

En avgjørelse han ikke angrer på i dag.

- Det har vært utelukkende positivt. For det første er det veldig kjekt å komme hjem igjen, og fotballmessig har det vært veldig bra. Jeg følte det gikk bedre og bedre utover høsten i fjor. Men jeg har fortsatt mye å bevise, sier 32-åringen.

Aalesund har tilbrakt en uke på treningsleir på Malta, og avsluttet den med en 4-1-seier over Hibernians. Riise og Aalesund har vært klare på hva de må forbedre før sesongen.

- Vi slapp jo inn ufattelig mye mål, så det har vært et tema. Samtidig har vi jobbet hardt for å score mer mål og det er bra å se at det vi har trent på, fungerer, sier Riise om 4-1-seieren i treningskampen.

Store utskiftninger

Tangotrøyene er et av lagene som har vært utsatt for flest utskiftninger før denne sesongen. Syv av fjorårets viktigste spillere forlot klubben i januar, deriblant toppscorer Leke James, den alltid tilstedeværende unggutten Henrik Bjørdal og nøkkelspillere bak som målvakt Sten Grytebust, Jo Nymo Matland og Mikael Dyrestam.

- Det er alltid kjipt når gode lagkamerater og kompiser forsvinner ut. Men de nye har kommet veldig godt inn i gruppen og jeg har fått et veldig godt førsteinntrykk av dem, forklarer Riise.

Familien Riise har ikke alltid hatt et godt forhold til byen og klubben Aalesund, men nå er det Bjørn Helge som går inn i den nye sesongen som tangotrøyenes kaptein.

- Bjørn Helge er en herlig energibunt som alltid vil det beste for laget, og bidrar med kommunikasjon og laginnsats. Han har mye erfaring fra engelsk fotball, landslagsfotball og norsk fotball. En veldig fin leder for en ung spillergruppe, både på treningsfeltet og utenfor stadion, beskriver Aalesund-trener Trond Fredriksen overfor Nettavisen.

Snudde skuta

Fredriksen tok over roret på en Aalesund-skute som for alvor tok inn vann etter fire serierunder forrige sesong. Da hadde de tatt bare ett poeng på fire kamper og gått på noen stygge tap.

Men med en gang Fredriksen kom inn, snudde resultatene. De plukket ti poeng på hans fire første kamper og reddet til slutt plassen uten problemer.

- Jeg føler vi strøk litt på kontinuitet i backfireren og var litt naive i noen laguttak der. Det er en feil jeg håper å unngå denne sesongen, sier Fredriksen selvkritisk, som likevel er fornøyd med hans trenergjerning så langt.

Hans mål for sesongen er 45 poeng, som ville holdt til 8. plass forrige sesong.

- Kollektivt styrket

Fredriksen mener laget kollektivt har kommet styrket ut av de mange utskiftningene han har opplevd siden han tok over trener-roret i april forrige måned.

- Noen spillere ble bevisst solgt, mens andre skulle vi gjerne hatt med videre. Jeg er uansett svært fornøyd med erstatningene vi har fått og tror vi skal bli svært vanskelige å spille mot denne sesongen. Forhåpentligvis er vi ikke like sårbare defensivt som i fjor, mener AaFK-treneren.

Det meste tyder på at den tidligere Stabæk-spissen Franck Boli - som scoret 13 mål i 2014-utgaven av Tippeligaen - blir klar for klubben innen seriestart. Om han ikke blir klar, vil Fredriksen «få mye grått hår».

- Også kunne jeg ønske meg en stor og sterk spiss. Det beste hadde vært om Tor Hogne Aarøy var ti år yngre, humrer treneren.

Aalesund åpner sesongen med en hjemmekamp mot Stabæk den 11. mars. Kampen vises på TV 2 Zebra. Før det skal de møte Molde til treningskamp.

Nettavisens vurdering:

Aalesund tok grep fort da det startet horribelt forrige sesong under Harald Aabrekk, og erstatteren Trond Fredriksen må sies å ha vært en god ansettelse sett i retrospekt. Etter en svært god periode rett etter ansettelsen reddet Aalesund skinnet med svært god margin, og det var etter hvert aldri tvil om de kom til å holde plassen.

Fredriksens rolige og sympatiske vesen virker å passe perfekt for Aalesund.

Nok en gang har Aalesund mistet en rekke nøkkelspillere før årets sesong, noe de er vant til med årene. Sten Grytebust var en svært god og viktig målvakt for laget i flere sesonger, og Lars Cramer fra Kalmar får store hansker å fylle. Han og Andreas Lie virker å stå ganske likt i konkurransen mot hverandre nå og Fredriksen ønsket ikke avsløre hvem som er favoritt til å starte i serien. Av de to er Cramer klart mest erfaren, til tross for at han er fire år yngre. Lie har vært en slags evig nummer to, de siste sesongene bak Grytebust.

Cramer har en fortid fra Strømsgodset og vant til slutt konkurransen om keeperplassen i bunnlaget Kalmar i fjorårets Allsvenskan. Han har to sesonger med mye spilletid i den svenske toppdivisjonen bak seg.

Også i forsvarsrekka er det betydelige utskiftninger. Mikael Dyrestam, Akeem Latifu og Jo Nymo Matland spilte alle nesten samtlige kamper forrige sesong og blir vonde å erstatte. Da er det godt å ha pålitelige Oddbjørn Lie som kontinuitetsbærer i det bakre ledd. Fredriksen virker å satse på at Lie gjør stopperjobben denne sesongen.

Etter lagoppstillingene i treningskampene å dømme, virker det som om nysigneringene Arnarson og Kirkeskov er tiltenkt de to backplassene. Begge er unge og offensive, og innehar godt tempo.

Som Oddbjørn Lies makker er Edvard Skagestad foretrukket i vinter. 27-åringen begynner å få lang Tippeliga-erfaring og spilte en stor del av AaFKs kamper forrige sesong, men har ikke hatt så mye ansvar som han får denne sesongen.

Det er imidlertid grunn til å stille spørsmål ved bredden i det bakre ledd og de virker svært sårbare for skader på førstelagsspillerne. I tillegg vil det ta tid å samspille en helt ny forsvarsrekke.

Også i midtbaneleddet skal et stort tomrom fylles. Henrik Bjørdal figurerte i samtlige Aalesund-kamper forrige sesong, og var en viktig drivkraft i det offensive. Derfor er det forståelig at de valgte å hente brasilianeren Marlinho permanent, som blir en direkte erstatter på høyrekanten.

Marlinho fikk noen minutter i slutten av forrige sesong og også en kamp fra start, der han leverte målgivende. Men vi har trolig ikke fått sett alt av hva han kan by på helt ennå, rapportene er gode fra kampene i vinter.

Hvis treningskampene er en pekepinn, er kaptein Bjørn Helge Riise tiltenkt en rolle som sentral midtbanespiller også denne sesongen. Riise kan som kjent bekle flere roller med hell, og har en viktig allsidighet ved seg - i tillegg til stor kvalitet i sitt spill. Han er den som kan skilte med utvilsomt mest erfaring på toppnivå, og er også en naturlig kaptein for dette laget.

Vebjørn Hoff gikk litt under radaren forrige sesong, men unggutten spilte 25 kamper for Aalesund i fjor og forlenget kontrakten sin i vinter. Han får trolig en enda større rolle i laget denne sesongen, og er trolig førstevalg ved siden av Riise på midten.

Nysigneringen Edwin Gyasi virker som et kupp for Aalesund ved første blikk. Han har mye erfaring fra et langt høyere nivå enn Tippeligaen - nederlandske Eredivisie - og skal ha vært ettertraktet av flere storklubber i vinter. 24-åringen kommer med en X-faktor de foreløpig ikke har veldig mye av i Aalesund. Vingen vil trolig bekle venstrekantposisjonen fra første spark på ballen, med Aron Thrandarson som en habil backup.

På topp har Fredriksen imidlertid mye kvalitet å rutte med. Selv om fjorårets toppscorer Leke James - med 13 mål - har forlatt klubben, vil Franck Boli være en svært god erstatter.

Ivorianeren har allerede bevist at han kan skåre mye i Tippeligaen, med 13 mål i 2014-sesongen for Stabæk. Ifølge Soccerway skåret han imidlertid ingen mål i sitt opphold i Kina.

Her må vi legge inn forbehold: Signeringen er ikke bekreftet i skrivende stund. Å få Boli på plass vil ha svært mye å si for AaFK.

Petter Orry Larsen har en flott teknikk og er en allsidig og sterk angriper, som også kan bekle en posisjon lenger ned i banen. Mustafa «Mos» Abdellaoue har på sin side mye å bevise etter nok en svak sesong i tangotrøya. Han har tidligere vist at han kan dominere i Tippeligaen, og kan fort få en ny vår i år.

Med disse tre spissene til å kjempe om to plasser vil konkurransen være god og Fredriksen er bortskjemt med valgene på spissplass. Dette er riktig nok med Boli. Uten Boli ser det brått svært tynt ut.

Totalt sett er dette en svært sterk førsteellever, men de er sårbare for skader - spesielt i forsvarsleddet. I tillegg er det en del usikkerhetsmomenter rundt hvorvidt de nye signeringene vil slå til eller ikke. Vi tror Aalesund går en ny sesong som midt-på-tabellen-lag i møte og tipper dem på en 10. plass.

Plusser:
+ Trond Fredriksen har ledet laget godt siden forrige sesong
+ Stor kvalitet blant angrepsspillerne
+ Normalt svært vanskelige å slå i Aalesund

Minuser:
- Mange nye spillere som skal finne sin plass i laget, spesielt i forsvarsleddet
- Som i fjor: for få gode alternativer om nøkkelspillere skulle bli skadet
- Mistet uhyre viktige spillere som blir vanskelige å erstatte

Vårt tips: 10. plass.

Se opp for: Sondre Fet (19). Er trolig den som er nærmest A-laget av ungguttene i skrivende stund. Offensiv midtbanespiller, som beskrives av supporterleder Mikkelsen som sterk, veldig treningsvillig og med et klokt fotballhode.

- Vi skal sørge for at 2016 blir et bra Sondre Fet-år, melder trener Fredriksen.

Bjørn Helge Riise om Nettavisen-tipset:
- Vi har som mål å bli bedre enn i fjor. Jeg har lyst til å komme på topp fem og jeg tror dere har tippet oss litt for lavt. Men jeg forstår at dere tipper oss på tiende.

Trond Fredriksen om Nettavisen-tipset:
- Jeg liker godt å være en utfordrer, så det passer meg bra at folk er litt skeptiske til oss. Tror jeg tipset er rett? Nei.