Gå til sidens hovedinnhold

Rike og syke slipper flysjekk

Pasienter ved St. Olavs hospital i Trondheim er en av flere grupper som slipper sikkerhetssjekk på flyplassen.

Hver morgen og ettermiddag uken gjennom frakter et privat flyselskapet pasienter, pårørende og helsepersonell mellom Trondheim og Ålesund i regi av Helse Sunnmøre. Ingen av dem blir sikkerhetssjekket på flyplassen.

Det samme skal være tilfellet for reisende med private flyvninger fra norske flyplasser.

Manglende sikkerhetskontroll på pasientflyene er ikke noe helseforetakene forsøker å skjule. Nettsiden til pasienttransport.no opplyser at: «Reisende med helseflyet slipper innsjekking og sikkerhetskontroll» og «Reisende får ta med 1 kolli håndbagasje om bord (i tilegg til annen bagasje)». Hva som kan skjule seg i denne håndbagasjen er det altså ingen som sjekker.

Isolert
- Årsaken til at vi tillater dette er at gruppene det er snakk om hele tiden er isolert fra andre. Dette gjelder fra de kommer til flyplassen og til de er i ankomsthallen ved endedestinasjonen, opplyser lufthavnsjef Lasse Bardal ved Trondheim lufthavn, Værnes, overfor Nettavisen.

Ifølge Bardal praktiseres ordningen ved flyplasser over hele Europa.

- Flyplassene gjør gjensidige avtaler med hverandre om denne type transport, sier han.

Bekymret
Norsk Flygerforbund reagerer på at disse gruppene ikke sikkerhetskontrolleres.

– Dette er en økende trend, og vi ser med bekymring på denne todelingen i sikkerhetsregimet. Det at noen kan kjøpe seg ut av sikkerhetskøen gir ikke akkurat tryggere luftfart, sier security-ansvarlig Jo Bjørn Skatvold i Norsk Flygerforbund, til adressa.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis