Gå til sidens hovedinnhold

- Rikinger trives godt med Jens

Sønnen til Ap-høvdingen langer ut mot matbaronenes makt i Norge.

Nettavisen skrev flere artikler i forrige uke om - og konsekvensene av - prisøkningen 1. februar på cirka 2000 matvarer.

Les også: Nå blir maten din dyrere

En av de som reagerer på dette er advokat og partner, Jens Christian Hauge jr., hos Simonsen advokatfirma - som har ekspertise på nasjonal og internasjonal kontraktsrett.

- Avtalt spill
Hauge er også sønn av Ap-kjempen Jens Christian Hauge - hjemmefrontforkjemperen, som fra 1945 til 1955 gjorde seg bemerket i Ap-regjeringen som både forsvars- og justisminister.

- Må være avtalt spill
De unisone prisøkningene i dagligvareforretningene får Hauge jr. til å ane ugler i mosen:

- Hvis dette skjer samtidig må det være avtalt spill for å skjerme prisforhøyelsen og unngå priskonkurranse. Det er kartellvirksomhet. De fire store, med sine mange satellitter, har eliminert de mange små og blitt få - og så får vi stilltiende harmonisert priser, sier Hauge til Nettavisen.

- Ikke tilfeldig!
Advokaten mener det er all grunn til å være på vakt:

- Går man i takt, er det ikke tilfeldig! Råsterke kapitalister trives også godt under den rødgrønne regjeringen, sier Hauge.

Les også: Dobbelt så dyr som i Sverige
Les også: En liter vann koster vel like mye?

- Hvordan vil du utdype det?

- Det er neppe grunnlag for å hevde at prissamarbeid og «concerted actions» har det bedre under den rødgrønne regjeringen enn ellers. Poenget er at regjeringen er tafatt i sin overvåkning og regulering av konkurransen, sier han.

- Skjerp blikket!
Og dette nyter fire store aktører godt av:

- Jo færre aktører i et marked, desto større grunn til å følge utviklingen med skjerpet blikk. I dagligvarebransjen er det tallmessig mange tilbydere, men i realiteten konsentrert rundt fire aktører.

Hauge får assosiasjoner til den såkalte asfaltsaken.

- I asfaltsaken har konkurranseutsettingen langt på vei vært fiktiv fordi man i et lite marked med få aktører lett kommer overens. I praksis betyr det grobunn for prissamarbeid.

Les også: - Mafiavirksomhet

Tilsvar: - Avventer
Statssekretær Ola Heggem (Sp) i Landbruks- og matdepartementet ønsker ikke å kommentere verken påstanden om kartellvirksomhet eller at fire aktører har for mye makt.

- Vi har satt ned et matkjedeutvalg som skal komme med sin innstilling i mars. Inntil den er klar, vil jeg ikke kommentere dette, sier Heggem til Nettavisen.

Matkjedeutvalget har bedt om og fått en utsatt frist til 31. mars 2011.

Ser man på rikinglisten til Kapital, får man opp følgende rangeringsliste for matkongene:

  • Johan Johannson, som eier over 62 prosent av NorgesGruppen, er tredje rikest med 20 milliarder i formue - sammenlignet med 15,7 milliarder året før.
  • Odd Reitan, som eier Reitangruppen, er fjerde rikest med en formue på 19 milliarder - sammenlignet med 14,7 milliarder året før.
  • Stein Erik Hagen, som bygde seg opp med Ica og nå selger mat gjennom Orkla, er sjette rikest med 13,3 milliarder i formue - sammenlignet med 9,6 milliarder året før.
  • Per Erik Burud, som har blitt søkkrik på Kiwi, er på 132. plass med 1,2 milliarder i formue.

Kommentarer til denne saken