- Jeg kommer ikke til å ringe spåkonen igjen og jeg skal betale disse regningene selv, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Saera Khan, om de mye omtalte mobilregningene som hun har fått for sin tjenestetelefon.

Les saken: Ringte spåkoner fra Stortinget

Telefonen disponerer Khan som følge av at hun er stortingsrepresentant.

Dyre samtaler
Derfor må også regningene leveres Stortingets regnskapsavdeling, men det har ikke skjedd til de tider som Stortinget har fastsatt, og forrige uke skrev VG at Khan hadde brukt sin tjenestetelefon til å ringe flere spåtelefoner, som fort koster nærmere 30 kroner minuttet. Stortinget valgte da å stanse betalingene av Khans regninger og har også gitt henne en advarsel for det skyhøye mobilbruket.

Men nå sier Khan til Nettavisen at det har blitt skapt et helt feilaktig bilde av hennes mobilregninger.

- Denne saken har fått en oppmerksomhet som er helt unødvendig. Dette er en storm i et vannglass for en spåkonetelefon som jeg kun har tatt en gang, sier Khan.

Ringte spåkone på tv-show
Og den ene gangen var da hun tidligere i år deltok i NRK-programmet «Den store klassefesten» sammen med stortingskollega Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Det var den gamle klassen min som ville at jeg skulle ta denne samtalen for å finne ut om vi kom til å vinne konkurransen, sier Ap-toppen.

- Men du har selv uttalt at du har foretatt flere samtaler til denne spåkonen?

- Ja, men jeg kjenner henne også personlig, og har da ringt henne på hennes fasttelefon, som ikke er et overtaksert nummer, forklarer Khan.

80 kroner i minuttet
Saera Khan avslører nå at samtalene som har gjort hennes regninger så høye, er at kjæresten hennes er i utlandet.

- Kjæresten min er ofte på krevende og hemmelige operasjoner i utlandet over lengre perioder. Da er det vanskelig å ha et forhold om vi ikke skulle hatt jevnlig kontakt med hverandre. De stedene som han er på, gjør at jeg må ringe via satellittelefoner, sier Khan til Nettavisen.

Og satellittelefoner er heller ikke billige å ringe.

- Samtalene koster opp mot 80 kroner i minuttet og våre samtaler varer i alt fra 10 minutter til en time, og jeg ringer ham fra rundt en gang i uken til bare hver 14. dag, sier Khan.

Khan opplyser at årsaken til at hennes mobilregninger var spesielt høye i 2007 var fordi kjæresten hennes da var borte nærmest hele året.

Stortingets telefon
Men Khan har ingen problemer med å forklare hvorfor hun bruker sin tjenestetelefon på å foreta private samtaler.

- Jeg kunne valgt å splitte mobilregningene; latt Stortinget betale innenlandssamtalene og selv betalt for utenlandssamtalene, men jeg velger i stedet å betale hele regningen selv, sier Khan.

Hun forstår likevel at folk er kritiske til hennes mobilbruk.

- Jeg har forståelse for at folk setter spørsmålstegn ved at mobilregningene har vært så høye. Men når jeg dekker regningene selv, så er hvor jeg ringer og mottar samtaler privat fra egentlig ikke et spørsmål av offentlig interesse. Dessuten kan jeg ikke, av sikkerhetsmessige årsaker, oppgi hva kjæresten min heter og hvor han holder til, sier Khan.

Også i år er avstanden mellom paret stor, da kjæresten i år er på oppdrag langt unna Norge.

Tok tarotkurs
Khan har tidligere fortalt at hun er opptatt av astrologi. Blant annet har hun tatt eksamen i tarot.

- Jeg har siden videregående vært veldig interessert i astrologi og tarot, men da jeg var på en reise til Egypt og ble introdusert for kortene, så ble interessen vekket opp igjen. Det syntes jeg var så interessant at jeg tok kontakt med en spåkone hjemme i Norge da jeg kom hjem og ba om å få bli med på nettkurs, sier hun.

Siden har hun tatt en taroteksamen, men har ikke begynt å spå andre, heller ikke sine partikolleger.

- Nei, det har jeg ikke. Jeg var bare interessert i å lære mer om dette temaet. Noen spåkone er jeg altså ikke, sier Khan.

Jagland: - Har tilbakebetalt
Stortingspresident Torbjørn Jagland (Ap) sier til Nettavisen at Khan har tilbakebetalt de beløpene som har oversteget det normale forbruket.

- Khan har tilbakebetalt store deler av mobilregningen for 2007 og 2008. Etter at dette er tilbakebetalt, så er det totalte forbruket hennes som alle andre stortingsrepresentanters gjennomsnittlige forbruk, sier Jagland.