Gå til sidens hovedinnhold

Risikerer euro-kollaps

Heftig møtevirksomhet blant EU-lederne denne uken.

- Euro-krisen er en reell trussel mot alle de europeiske økonomiene. Det sa Storbritannias finansminister George Osborne da han i går ankom Brussel for å delta på et toppmøte mellom lederne i euro-landene.

Han mener at britisk økonomi vil oppleve stor oppgang dersom finansministrene kan finne en løsning.

- Det vi nå skal diskutere er hvordan vi kan finne en omfattende og varig løsning på denne krisen. Vi har sett nok kortsiktige løsninger som bare får oss igjennom de neste ukene. Vi må ta problemet ved roten sa han.

Osborne gjentok at en sikker og stabil euro er like viktig for Storbritannia, selv om de ikke er en del av euro-samarbeidet på kontinentet.

Risikerer kollaps
De neste dagene skal det avholdes en rekke møter mellom lederne i EU. I går var 27 finansministre samlet for å diskutere de økonomiske problemene Europa står overfor i årene som kommer. Senere på dagen vil det holdet et eget møte, med alle 17 landene som har innført euro. Et av hovedtemaene på møtene er, naturlig nok, faren for at Hellas elendige forfatning kan smitte over på andre land som er både større og viktigere, for eksempel Italia. De er også i sluttforhandlinger om rekapitalisering av banker for å gjøre dem bedre rustet for nye økonomiske skjokk.

I førersetet av disse forhandlingene er den tyske forbundskanselleren Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy. For at Europa skal kunne komme seg ut av problemene er man avhengig av at de to legger forrige ukes uenigheter bak seg og finner en løsning som alle kan leve med. Gjør de ikke det, risikerer man at hele euro-samarbeidet vil kunne kollapse.

Krise for hele Europa
Ifølge den britiske finansministreren, er det helt nødvendig at man kommer til enighet, senest på G20- møtet som avholdes i Cannes 3-4 november, og at man kan bruke neste ukes møter til faglig og politisk diskusjon. Her samles ikke bare Europas ledere, men lederne for verdens største økonomier. President Sarkozy vil være vert for møtet, og han håper nok at EU-landene kan stå samlet innen den tid.

Hellas´statsminister George Papandreou snakket med journalister på lørdag etter toppmøtet. Han anmodet EU-lederne om å handle raskt.

- Det har vist seg at dette ikke er en gresk krise, men en krise for hele Europa.

Kommentarer til denne saken