Gå til sidens hovedinnhold

River ned Jens-mytene

Når regissør Aslaug Holm og politikeren Jens Stoltenberg lager film sammen, vil de også bryte ned noen myter om politikk og maktutøvelse. Men Stoltenberg innrømmer at han ikke hadde kontroll.

(Tromsø/SIDE2): Uten å ha sett filmen tror hovedpersonen selv at filmen viser litt av mangfoldet til det rike oljelandet Norge og hvor forskjellige vi er.

LES JENS' REAKSJONER ETTER VISNINGEN

- Selv om det er veldig mye som er bra her, så er det også noen som har det vanskelig og noen som sliter. Men det som gjorde at jeg svarte ja på å være med i denne filmen var to ting. Det ene var at jeg tror det er bra å lage en fortelling om Norge og hva vi tror på. Og for det andre tror jeg det er viktig å fjerne litt mystikk og myter om hva politikk er. Hvis man får sett politikk fra innsiden blir det gjerne litt mindre mystisk. En åpenhet om hvordan makt utøves er viktig, mener Stoltenberg.

Nervøs hovedperson
Under pressekonferansen i Tromsø var statsministeren den eneste som ikke hadde fått med seg det ferdige resultatet. Jens Stoltenberg måtte vente med sin ordentlige filmdebut til onsdagens premiere og åpningen av Tromsø Internasjonale Filmfestival.

- Dette er en rar form for nervøsitet. Jeg er spent, men det er ingenting jeg kan gjøre, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Til vanlig er han svært nervøs når han forbereder seg til en debatt, men nå er alt på plass og ferdigklippet. «Oljeberget» er kuttet ned fra 320 timer råfilm til en dokumentar på 1 time og 44 minutter.

Bli bedre kjent med Jens
I to år har regissør Aslaug Holm fulgt Arbeiderpartiets leder frem mot den rødgrønne valgseieren høsten 2005. Nå får hele Norge sjansen til å bli litt bedre kjent med politikeren Jens Stoltenberg.

Hun ble nemlig aldri nektet å filme politikeren i sitt arbeid. Kamera ble aldri skrudd av under møter der viktige beslutninger ble tatt.

- Det var mer sånn at jeg ga Jens litt fred innimellom, når det kokte som verst. Jeg var jo til stede i prosessen og fulgte det hele veien, men han er jo bare et menneske. Hvis du har kamera på deg hele tiden, så har du behov for litt luft, forklarer Holm.

Holm kaller det en mer intuitiv tilnærming fra sin side, noe som igjen gjorde det mulig å fullføre prosjektet. Et prosjekt som belyser politikers hverdag i det offentlige lys.

Stoltenberg innrømmer at han lenge var i tvil om han ville bli med på prosjektet. Når forespørselen først kom i 2002 var både han og partiet langt nede etter et katastrofalt valgresultat i 2001.

Filmet ting som aldri før har vært filmet
- Vi tenkte mest på det kommende kommunevalget og et stortingsvalg som lå langt frem i tid, sier Stoltenberg.

- Når jeg først sa ja, trodde jeg filmen skulle handle om Norge. Men det spesielle med filmen til Aslaug er at hun ser politikken fra innsiden og kommer mye tettere og nærmere. Ser alt det som handler om forberedelser, oppsummering og der vi er glad, triste eller sinte og som ingen ser. Hun har filmet ting som aldri før har vært filmet, presiserer statsministeren.

- Lærte regissøren så noe om politikk under arbeidet med filmen?

- Ja, i alle fall lært jeg noe om politiske prosesser og fikk se hvor langsiktig enkelte saker kan være. Vi lever i en veldig kortsiktig tidsakse og med en presset dagsorden i media. Det var litt nyttig å se hvordan politikere jobber med flere saker samtidig og samtidig ha et overordnet blikk, forklarer Holm.

- Og hvordan ville filmen blitt med et annet valgresultat?

- Det hadde blitt en annen film, men med samme fokus. Når det gikk som det gikk og Jens ble statsminister, så fikk jo de første opptakene en helt ny valør, innrømmer regissøren.

Aslaug Holm og Jens Stoltenberg har blitt gode venner etter at regissøren har fulgt politikeren over to år. På vei ut fra et kort intervju fleiper de med at ingen av dem utelukker en oppfølger.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken