Gå til sidens hovedinnhold

Robben og van Persie ydmyket Spania

Nederland scoret fem ganger mot de regjerende mesterne.

SPANIA - NEDERLAND 1-5:

VM 2010 ble avsluttet med møtet mellom Spania og Nederland i finalen. Spanjolene dro det lengste strået etter en scoring av Andres Iniesta.

Fredag møttes de to lagene igjen. Denne gang i åpningskampen i gruppe B under 2014-VM. Det skulle bli en herlig revansj for nederlenderne.

Spania åpnet best og tok ledelsen på et straffespark, men Robin van Persie utlignet rett før pause og jublet vilt sammen med trener Louis van Gaal.

Dette er nok scener mange håper å se i Manchester United neste sesong. De to skal som kjent også jobbe sammen i Premier League fra høsten.

Etter pause handlet det meste om Nederland og Arjen Robben (2), Stefan de Vrij og Robin van Persie sørget for et resultat som få hadde spådd.

- En av historiens største VM-overraskelser, sier Arne Scheie i NRK-studio.

Spania-trener Vicente del Bosque likte ikke det han så.

- Vi tapte og spilte ingen god kamp. Vi må bare erkjenne at vi gjorde for mange feil. Jeg er klar over at dette er et dårlig tidspunkt å gjøre slike feil på. Vi var for dårlige i forsvar og flere leverte ikke, sier del Bosque ifølge Marca.

- Jeg vil ikke bortforklare noe, men David Silva kunne gitt oss 2-0 i første omgang, i stedet kvitterer Nederland. De var best i andre omgang, men vi dominerte i første. Vi kjempet hardt for å få et bedre resultat. Nå må vi vinne neste kamp mot Chile. Folk venter at vi skal vinne neste kamp, sier han.

Straffespark
Det var mange eminente spillere i aksjon på Arena Fonte Nova fredag og flere av dem viste fram ting av den ypperste klasse i løpet av første omgang.

Andres Iniesta gjorde ting med en fotball få andre gjør etter ham, Robin van Persie brukte hodet eventyrlig klokt og det var også mye annet som gledet et fotballhjerte. Det var Nederland som fikk den første sjansen i kampen.

Og den var stor. Arjen Robben spilte flott igjennom til Wesley Sneijder og midtbanemannen kom alene med keeper. Avslutningen til veteranen var imidlertid svak og Spanias burvokter Iker Casillas reddet komfortabelt.

Begge lag fortsatte å skape farligheter i begge ender av banen etter denne åpningen. Spania hadde et spillemessig overtak, mens Nederland måtte ty til en del ulovlige midler for å stoppe spanjolene. Nigel de Jong var som vanlig hissig på grøten og gikk hardt til mot Sergio Busqutes ved et par anledninger.

På topp hos Spania viste Diego Costa muskler i ny og ne, men spissen måtte også tåle å bli pepet ut hver gang han kom nær ballen. Diego Costa er som kjent født i Brasil, men har valgt å spille landslagsfotball for spanjolene.

I det 25. minutt var det nettopp Diego Costa som kom i fokus.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Spissen ble spilt flott igjennom og vendte opp i feltet, der kom Stefan de Vrij skliende og tok foten til måljegeren. Dommer Nicola Rizzoli pekte på straffemerket. Det kan selvsagt argumenteres for at Diego Costa selv oppsøkte de Vrij med foten, men avgjørelsen til Rizzoli virket i hvert fall langt mer forsvarlig enn andre avgjørelser vi har sett i dette VM så langt.

Klasseheading
Fra straffemerket tok Xabi Alonso ansvar og scoret sikkert.

Etter scoringen festet Spania et enda strammere grep om kampen og midtbanenelegantene fikk herje litt mer fritt. Folk som Xavi, David Silva og nevnte Iniesta trengte verken mye tid eller rom for å skape magi.

Etter 42 minutter var det Iniestas tur til å skape et magisk øyeblikk. Playmakeren spilte fantastisk fram til David Silva. Manchester City-stjernen prøvde å chippe ballen over keeper, men Jasper Cillessen reddet flott.

Like etterpå slo Nederland kontra. Daley Blind fikk ballen ute på sin kant og slo langt mot Robin van Persie. Spissen vartet opp med en heading som ville satt den «flyvende hollender» i skyggen og ut av ingenting sto det plutselig 1-1.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Van Persie jublet sammen med Manchester Uniteds sjef, Louis van Gaal. Rett etterpå blåste dommeren for pause og lagene var like langt til hvilen.

Robben-mål
Det skulle ikke gå lang tid av andre omgang før det ble anledning til å reise seg i stolen. Klokka viste 52 minutter da Daley Blind, igjen, slo et innlegg. Denne gang fant han Arjen Robben, som tok med seg ballen, fintet Gerard Pique ut i en eller annen brasiliansk pølsebu, og avsluttet knallhardt i mål.

Nederlenderne hadde snudd kampen og dermed måtte Spania fram på banen. Dette åpnet opp for flere kontringer i andre enden av gressteppet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Etter 60 minutter kunne Nederland gått opp i 3-1. Robben satte i gang et angrep sammen med Darryl Janmaat. Sistnevnte ga videre til van Persie som klinket til fra litt skrå posisjon. Skuddet var fantastisk, men traff tverrliggeren.

Bare fire minutter senere skulle likevel 3-1 komme. Robin van Persie og Iker Casillas var i en tøff duell inne i feltet etter et frispark fra Sneijder. Spissen var kanskje litt tøff med spanjolen, men dommeren blåste ikke. På bakerste stolpe ventet straffesyndebukk Stefan de Vrij og han fikk pirket ballen i nettet.

Protestene fra Spania var mange, men ble ikke tatt til følge.

Gikk i oppløsning
Og nå gikk det virkelig brennhett for seg på Arena Fonte Nova. Jasper Cillessen reddet en heading fra Pedro, men måtte gi retur. Den tok David Silva seg av og satte ballen i mål, men dommeren annullerte målet for offside.

Det skulle likevel bli Nederlands store kveld. 71 minutter var spilt da Iker Casillas igjen viste seg fram med negativt fortegn. Keeperen bommet grovt på et tilbakespill fra Sergio Ramos og van Persie plukket opp ballen. Manchester United-spilleren fikk en enkel jobb med å sette fram tåa og ordne 4-1.

Da Arjen Robben driblet alt og alle ti minutter før slutt og dyttet inn Nederlands femte mål, var ydmykelsen total. Spanjolene var statister. Nederland hadde også flere gigantiske sjanser mot slutten til å forbedre resultatet ytterligere.

Dermed har Nederland fått en drømmestart i gruppe B og står med tre poeng. Spania på sin side er nå nødt til å resie seg til de to neste kampene.

Nederland møter Australia i neste kamp. Spania møter Chile.

Kommentarer til denne saken