Gå til sidens hovedinnhold

Røde Ken tilbake i Labour

Londons frittalende ordfører Ken Livingstone ble tirsdag tatt inn i varmen igjen, etter fire års utestengelse av det britske arbeiderpartiet Labour.

Han blir nå Labours kandidat under ordførervalget i juni.

Livingstone ble kastet ut av partiet da han valgte å stå som kandidat til valget på London-ordfører våren 2000, selv om Labour hadde bestemt seg for en annen kandidat. Han slo den offisielle Labour-kandidaten grundig.

Livingstone, som går under kallenavnet Røde Ken på grunn av sitt politiske ståsted, måtte gjennom et 30 minutter langt kryssforhør av en egen partikomité for å vise at han kan være lojal mot partiet før han igjen kunne kalle seg Labour-politiker. Partiet hadde først valgt en annen kandidat til ordførervalget, men Nicky Gavron gikk med på å trekke seg til fordel for Røde Ken.

10. juni skal det både være ordførervalg i London, valg til EU-parlamentet og lokalvalg. Dersom Labour skulle gjøre det dårlig, eller i verste fall tape, på alle tre fronter, ville det naturlig nok være et sterkt nederlag for Blair før det ventede parlamentsvalget i 2005.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Best i test påskeegg 2021