Gå til sidens hovedinnhold

Røde Kors kostet tannlege dyrt

Tannlegen måtte punge ut etter å ha brukt et rødt kors i logoen.

(iOslo.no) Et tannlegesenter i Oslo Sentrum er i Oslo Tingrett dømt til å betale en bot på 10 000 kroner, samt 3000 i saksomkostninger, etter at firmaet i lengre tid brukte et rødt kors i utendørslogoen.

Norges Røde Kors ba i januar 2004 om at bedriften endret sin logo og viste til både straffeloven og Genévekonvensjonen, men uten å lykkes. Heller ikke purringer i februar og november samme år hadde noen effekt.

Dermed gikk Røde Kors til politianmeldelse og møtte i konfliktrådet, men uten at det fikk noe resultat. Først i mars eller april 2005 byttet bedriften logoen.

Kan miste respekten
I dommen heter det at særlig de allmennpreventative hensyn gjør seg gjeldende. Bakgrunnen for den strenge praksisen er at bruken av Røde Kors symboler i fredstid kan bidra til at respekten for symbolene undergraves, og at det i tur kan utsette beskyttede personer for fare, heter det i dommen.

Den lite brukte paragraf 328 i straffeloven bestemmer nemlig at den som «bruker et kjennetegn eller betegnelse som er bestemt til bruk i samband med hjelp til sårete og syke eller vern av kulturverdier i krig» kan straffes med bøter, subsidiært fengsel i tre måneder.

Sliter med økonomien
I utgangspunktet skulle senteret betale 20 000 kroner for feilbruken, men Oslo Tingrett modererte kravet til halvparten, fordi bedriften sliter med økonomien.

Eieren av tannlegevakten ønsker ikke å kommentere dommen til iOslo.no.

Les flere saker på iOslo.no.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren