Ni personer og 350 sauer er evakuert fra området under fjellet Mannen i Rauma kommune. Øvre deler av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med 5 til 6 centimeter i døgnet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet fredag ettermiddag farenivået fra gult til oransje. Fredag kveld ble farenivået hevet ytterligere ett hakk, til rødt nivå, som betegnes som ekstremt.

– Det er sendt ut varsling om evakuering, sier operasjonsleder Thorry Aakenes i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Mye regn

Bevegelsene i fjellet har økt som følge av de store nedbørsmengdene, melder (NVE). Det har regnet mye i området, og det er meldt mye nedbør fram til søndag.

Også i de nedre delene av fjellet er det økt bevegelse. NVE opplyser at det ser ut til at hastigheten er oppe i 0,5 centimeter i døgnet.

Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Dette partiet, der det er fryktet et større ras, ligger 1.100 til 1.200 meter over havet og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein.

Usikre innbyggere

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune i Romsdal forteller at det er satt stab i kriseberedskapsledelsen i kommunen.

Ifølge ordføreren er det ni personer fra tre husstander som er evakuert.

– I tillegg er det 350 sauer som har kommet ut av området, pluss en del husdyr som hunder og katter, forteller ordføreren til NTB.

Sauene ble hentet ut av området da farenivået ble hevet fra gult til oransje tidligere fredag. Denne aksjonen ble ferdig før det mørknet fredag kveld.

Ordføreren har selv vært i kontakt med de evakuerte og forteller at det er usikkerhet som preger dem.

– Folk er slitne. De har vært gjennom dette før. Skjer det store raset nå, eller skjer det ikke, det er det store spørsmålet. Og folk lurer på hvor lenge de må være borte fra husene sine, sier Hustad.

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned. (©NTB)