Gå til sidens hovedinnhold

Rødvin mot røyk

Sliter du med å stumpe røyken, kan kanskje et glass rødvin eller to lette på samvittigheten. To forskere har nemlig funnet ut at nikotinskadene dempes med vin.

Røyking kan gi angina eller trange blodårer. Dette problemet kan vin motvirke, har den greske forskeren Christos Papamichael funnet ut.

- I timen etter at du har røyket en sigarett, er det en betydelig dysfunksjon i blodårene. Hvis man drikker rødvin samtidig, forsvinner denne dysfunksjonen, sier Papamichael i et nyhetsbrev på European Society of Cardiologys nettside ifølge Dagsavisen.

Også alkoholfri

Den gode nyheten er at rødvinsglasset kan dempe de akutte skadene som sigarettene påfører blodårene. Den dårlige nyheten for de som leter etter argumenter for å bli bedugget, er at vinen ikke nødvendigvis må inneholde alkohol. Den alkoholfrie virker like godt, det er mengden antioksidanter som er avgjørende.

- Viktigst å slutte

Trass i at grekerne er kjent for å drikke vin daglig, understreker forskeren at du ikke kan skaffe deg god samvittighet for ”20 Teddy om dagen” bare du drikker tilsvarende mengder vin.

- Det de har funnet, er nok riktig, men man må være forsiktig med å tolke det dit hen at røykere må drikke rødvin. Dette er en undersøkelse som går på de akutte virkningene, og det er langtidsskadene som er farlig hos røykere. Det viktigste for røykere er å slutte, sier hjertespesialist Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til Dagsavisen.

Bare 16 personer deltok i undersøkelsen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller