Gå til sidens hovedinnhold

Roger (34) reddet etter Google-søk

Roger Tvetenstrand (34) fikk dødsdommen fra Rikshospitalet. Men så fant storesøster tilfeldigvis redningen på internett, en utvandret firmenning - hjernekirurgen Christian Tvetenstrand.

Tvillingparet Roger og Jarle fra Porsgrunn kom hjem fra New York forrige fredag. Der hadde de for første gang møtt sine to firmenninger, brødrene Pål og Christian. Anledningen var Christians behandling av Rogers hjernesvulst, ved hjelp av robotteknologiens CyberKnife.

Mørkt
I september 2004 fikk Roger hodepine, dobbeltsyn og svekket hørsel. Den nybakte faren ble ikke trodd av fastlegen sin, men i stedet sendt hjem med migrenetabletter.

- Jeg ble bare dårligere, og tygget hodepinetabletter dag og natt i nesten fire måneder, forteller han.

I januar 2005 falt Roger om hjemme. Han fikk et epilepsianfall som følge av det sterke trykket i hjernen. Med diagnosen tumor cerebri bar det i all hast til Rikshospitalet.

- Svulsten var på størrelse med en liten appelsin, 8 cm i diameter.

Den lå komplisert til på høyre side, og legene fikk ikke vekk alt.

- Jeg fikk maksimal strålebehandling, men det hjalp ikke. Legene kunne ikke gjøre mer, forteller Roger.

Sertifikatet mistet han etter første epilepsianfall. Han ble naturlig nok sykemeldt fra jobben som maskinarbeider.

- Det gikk hardt utover forholdet og familielivet, for man forandrer nesten litt personlighet med så sterkt trykk i hjernen.

Kun 14
Det så med andre ord svært mørkt ut for Roger. Han kunne ikke få mer strålebehandling, samtidig som resten av svulsten lå tett inntil sentrale nervetråder.

- Jeg kunne jo risikert å ende opp som en grønnsak. Det var en tøff periode.

Samme år surfet storesøster Mariann tilfeldig rundt på Internett. Av ren nysgjerrighet søkte hun opp etternavnet deres.

- Vi er bare 14 personer som heter Tvetenstrand i Norge, så da en Pål og en Christian dukket opp på utenlandske nettsider ble vi ganske nysgjerrige, forteller tvillingbroren Jarle på telefon til Nettavisen.

De oppsøkte en eldre tante som kunne fortelle at søsknene hadde tippoldeforeldre som fikk sønnene Sverre og Otto. Brødrene mistet kontakt da Sverre flyttet fra Porsgrunn til Drammen på slutten av 1800-tallet.

- Sverre Tvetenstrand fikk sønnen Per, som utvandret til Amerika, sier Jarle.

Per fikk også to barnebarn, nemlig den anerkjente hjernekirurgen Christian og advokaten Pål Tvetenstrand.

- Vi har altså samme tippoldefar, bekrefter hjernekirurgen fra New York og maskinarbeideren fra Porsgrunn, til Nettavisen.

Til New York
Det tok altså 100 år før deres familier igjen skulle krysse vei, som følge et tilfeldig Google-søk og en uhelbredelig hjernesvulst.

- Da jeg skjønte hvilken anerkjent hjernekirurg Christian faktisk er, øynet jeg et lite håp, forteller Roger.

Etter at kontakten var opprettet med familien i USA ble det mange papirer å ordne før det norske tvillingparet kunne dra over Atlanterhavet.

- Bildene, papirene og klarsignalet kom for en måned siden. Vi dro fra Oslo 6. juni, sier han.

Christian skulle opererer Roger med CyberKnife på klinikken Wilson Regional Medical. Kniven er en banebrytende teknologisk oppfinnelse fra California som kombinerer den kjente kirurgikniven Gamma med robotteknologi.

Da brødrene ankom New York fikk de et gledelig møte med sine firmenninger. Christian tok nye bilder av Rogers hjerne, og laget en maske tilpasset ansiktet hans. Så ble svulstens koordinater trykket inn på datamaskinen.

- Jeg ble behandlet i 1 time, tre dager på rad, og kjente ikke noen verdens ting. Behandlingen ble gjort uten bedøvelse, fortsetter Roger.

Ingen arr
- He will turn back to Norway, hopefully cured, var beskjeden fra familiens kirurg på telefon fra New York.

Han bekrefter at denne cyberteknologien er svært godt utprøvd i USA, og at prognosene er svært gode.

- Maskinen er verdens fremste på behandling av svulster. Den kombinerer robotteknologi med millimeterpresisjon. Kniven skjærer ved hjelp av høyenergiioner. Det kuttes ikke i selve hjerneskallen så man har full kontroll på nervene. Det er derfor svært liten risiko, og ingen arr eller bivirkninger etter inngrepet, sier Roger som satte seg på flyet til Norge få timer etter siste behandling.

Nå krysser han armer og bein i håp om å være kvitt hele svulsten. Sannsynligheten er skyhøy, men han får ikke endelig bekreftelse før på skanningundersøkelsen om fem uke.

- Da skal jeg slutte å røyke, ler han, og henviser til det forventede resultatet.

Livet smiler
Nå vil han nemlig gjøre mye for å forlenge livet som han mener å ha fått i gave.

- Men jeg har sluttet å spille lotto, for den flaksen er jo brukt opp, legger han til.

Nå prioriterer han tid med samboeren og de to barna på tre og fire år.

- Nå er jeg på vei tilbake til den personen jeg var før jeg fikk svulsten. Den tunge tiden er snudd, avslutter han.

Kirurgen Christian kommer mest sannsynlig på besøk til familien i august. I mellomtiden holder firmenningene kontakt på e-post, ved hjelp av den andre teknologiske revolusjonen som mest sannsynlig reddet Rogers liv, nemlig Internett.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021