Gå til sidens hovedinnhold

- Roger hadde behov for medisinsk bistand

- Det er klart at i den innledende fasen var han veldig, veldig langt nede. Men jeg tror nok han er i ferd med å samle seg litt igjen.

Norges fremste forsvarsadvokat John Christian Elden bisto Arbeiderpartiets Roger Ingebrigtsen da han trakk seg som statssekretær og fra alle politiske verv.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Årsaken var at han som en av lederne i Arbeiderpartiet hadde et forhold til en 17 år gammel jente i 2005.

Storm i et vannglass

- Hvordan har Roger Ingebrigtsen det nå?

- Han er nede, men jeg tror nok at han er i ferd med å samle seg litt igjen. Det har blåst kraftig. Jeg tror det har blåst over, for jeg tror at de fleste har skjønt at her tok man av, sier Elden til Nettavisen NA24.

- Her var det storm i et vannglass, i forhold til hva som ble løftet opp til riksmedienes debatt. Det går bedre med ham nå, men det er klart at i den innledende fasen var han veldig, veldig langt nede, og hadde behov for medisinsk bistand, og fikk det, heldigvis, sier Elden.

Det er i forbindelse med «Det Store Intervjuet» til lørdag at Elden sier dette til Nettavisen. Han snakker også åpent om at det er altfor lett å begå justismord i Norge, sammenligner Breivik-dommen med landssvikeroppgjøret og vil bli etterprøvd, at norske myndigheter oppfostrer kriminelle, samt de groteske bildene av lik han ikke klarer å kvitte seg med fra netthinnen.

- Hvorfor har du eller dere valgt «en taus» strategi med Roger Ingebrigtsen?

- Det skyldes hans utgangspunkt i saken. Han er politiker i Arbeiderpartiet og det er politiske hensyn å ta vare på. Han har bedt om juridiske råd, og det har han fått, men han har valgt å gå ut og si at han har alt ansvaret i forbindelse med en sak med en voksen person i et forhold. Det er primært et politisk valg mer enn et juridisk valg. Han har ikke ønsket å gå ut og sverte jenta, eller kvinnen, alt ettersom hva man vil kalle henne, og gå ut med historier om hva som har skjedd eller ikke skjedd dem imellom, sier Elden.

- Han er helt klar på at det ikke har funnet sted noe som rammes av noen straffebestemmelser på noen som helst måte, og det er jeg helt enig med ham i. Derfor er det heller ikke noen politisak, men det er en politisk sak. Jeg hadde kanskje rådet ham til å gå noe mer offensivt ut, men han ønsket ikke det og det må jeg respektere. Jeg er advokaten hans, og ikke noe mer enn det, fortsetter Elden.

Partiet i sitt hjerte

- Den ene siden har jo fått komme med påstander som ikke setter ham i noe godt lys. Når ikke de da blir sagt imot, så blir det en viss sannhet i de påstandene?

- Ja, men det er litt avhengig av hva media velger å presentere også. Jeg var på en debatt på Litteraturhuset, hvor Trygve Hegnar hadde et ganske godt poeng når han sa at fordi at mediene har valgt sin anonymiseringslinje, og ikke vil si noe mer om denne kvinnen, så blir heller ikke publikum i stand til å gjøre noen reell vurdering, sier Elden.

- Da er det et eller annet anonymt menneske som får komme med sin vurdering, som mediene lar forbli anonym, opp mot denne gamle, store, sentrale politikeren. Da blir det et skjevt og uriktig bilde, men det er ikke mulig å korrigere det. Også har da rådgiverne sagt at nei, han har ikke noe ønske om å angripe, han vil ikke gjøre noe mer, fortsetter forsvarsadvokaten.

- Han har partiet i sitt hjerte og vet at jo mer han sier jo mer problemer blir det internt i partiet, og det ønsker han ikke. Det er hans holdning til det. Hadde mediene vært noe mer samfunnskritisk, så hadde man gått ut og analysert hvem disse personene er, hvordan de står i forhold til hverandre, og da hadde man kanskje fått et helt annet svar, sier Elden.

Flere sår leger seg

- Tror du det forholdet de har hatt, hvordan det var, noen gang vil komme til overflaten?

- Det kan godt være at det kommer med noe tid, når flere sår leger seg, men om det gjør det i dag eller ikke ... Det skal ikke jeg tørre å ha noen oppfatning om, sier Elden.

- Påstanden er jo at det er så mye verre enn det som har kommet fram i media?

- Der tenker nok jeg at det er motsatt, slik jeg kjenner saken og begge parters forklaringer rundt dette her, så tenker nok jeg at det er langt mindre alvorlig enn det som er spekulasjonene, om ikke hva som står på trykk, men i hvert fall samtaler og antakelser også videre, sier Elden.

- Kanskje noe av problemet i en sånn sammenheng, er nettopp det at Ingebrigtsen valgte å legge seg helt flat fra første øyeblikk, som sikkert noen kommunikasjonsrådgivere alltid vil si er greit. Det er ikke gitt at en advokat alltid vil si at det er lurt, for at da blir man plassert i en offer-/gjerningsmannsrolle, som det ikke er grunnlag for, sier Elden.

- Og det jeg har merket meg her er at denne kvinnen aldri har brukt ordet overgrep. Hun har aldri brukt ordet misbruk. Og det er nok ganske bevisst. Hun har ikke noen grunn til å si det. Det er nok et støtteapparat som introduserer disse ordene, og som lager dette liksom som en form for sannhet. Roger Ingebrigtsen har ikke noe å si på henne i det hele tatt, men han har noe å si på ord som andre finner på.

Ville bare beskytte henne

- Du kom først inn i bildet etter at den Facebook-meldingen var lagt ut?

- Ja, han var i møte med partiledelsen, og la ut den på kvelden, og kontaktet meg omtrent et døgn etter det, når alle avisene var ute etter ham; «nå skal vi offentliggjøre, nå skal vi skrive, fordi du har jo sagt at hun er et offer, så da kan vi navngi deg og ikke navngi henne.»

- Det var en litt merkelig, for han vil jo bare beskytte henne. Så blir konsekvensen av det, at mediene sier at det er du som har laget denne offer-/gjerningsmannssituasjonen, og da kan du bare ha det så godt.

- Tror du Vågå-saken egentlig har slått beina under Roger Ingebrigtsen, med tanke på måten arbeiderpartiledelsen håndterte Ingebrigtsen-saken?

- Jeg tror nok at de hadde den ganske klart i minne, og de hadde ikke spesielt heldig håndtering av den, i forhold til hva som nå er kjent. Det er klart at det er jo en sånn føre var problemstilling, som gikk ut over ham i den sammenhengen. De skal markere at nå er vi handlekraftige, nå gjør vi noe og vi tar alle på alvor.

- Samtidig så har de vært flinke, i den forstand at de har tatt alle på alvor. De har fulgt opp begge parter, så det skal jeg berømme Raymond Johansen for. Måten de har håndtert det på, er det ikke noe å si på i denne sammenheng. De overlater det til andre å gjøre sine valg, og Ingebrigtsen trakk da sitt valg på et tidlig tidspunkt.

- Var det et kompromiss at Roger fikk gå ut på Facebook hvis han sa at «jeg gjorde en feil, nå trekker jeg meg»?

- Nei, jeg oppfatter vel ikke det. Så vidt jeg har greid å følge denne saken i ettertid, så hadde de et møte hvor Roger direkte etter det var over fikk reise hjem og orientere sin familie før noen gikk ut med noe som helst. Så gikk han ut på Facebook og skrev den meldingen om at han hadde truffet den beslutningen, så hadde Arbeiderpartiet en pressekonferanse en times tid etterpå. Han fikk vel ikke akkurat kjøpt så mye tid eller lagt premisser for noe særlig debatt i det hele tatt.

- Han stilte vel opp for NRK og TV2 det første døgnet var det vel?

- Ja, nettopp fordi han ville forklare hva som var årsaken til det, hvorfor han tok ansvaret for det som lå langt tilbake i tid, uten å legge skylden over på noen annen, og uten å gå i detaljer. Det var hans måte å si at han tar ansvaret for det som har skjedd, slik at ingen andre skal få noe skyld. Men så tok det jo helt av, det ble brukt mot ham etterpå, nettopp på grunn av at han hadde gjort det.

- Det har vært mange aktører inne i bildet som har stått på motsatt side av Ingebrigtsen. Tonje Brenna, politisk rådgiver til Jens og samboer med Ingebrigtsens konkurrent, Martin Henriksen, som igjen er personlig rådgiver for Anniken Huitfeldt, som har vært ute og tatt avstand fra at eldre menn misbruker sin stilling?

- Verken som Roger Ingebrigtsens advokat eller som høyremann, tror jeg det er klokt av meg å kommentere det.

LES DET BESTE AV «DET STORE INTERVJUET» 2012 HER:

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken