Gå til sidens hovedinnhold

Røkke fikk to milliarder igjen på skatten

Oljeskattekontoret gir Røkke-selskap mer enn to milliarder kroner tilbake på skatten.

Røkke-selskapet Aker Exploration får igjen to milliarder kroner på skatten skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Årsaken er at staten betaler det meste av kostnadene ved leting etter olje på norsk sokkel. Selskaper som leter etter olje får 78 prosent av letekostnadene dekket av staten. Først når selskapene begynner å tjene penger og kommer i skatteposisjon må de betale selv.

Ifølge DN fikk fusjonerte Det norske oljeselskap og Aker Exploration dekket 2014 millioner kroner av letekostnadene sine i 2009. Nest mest fikk British Gas-selskapet BG Norge Limited med 861 millioner kroner. Det tyske BASF-selskapet Wintershall Norge fikk 828 millioner kroner og tyske VNG fikk 709 millioner kroner tilbake på skatten.

Ordningen med at staten dekker kostnadene ved leting etter olje startet i 2004. Målet er å sørge for mer leteaktivitet på norsk sokkel i en tid hvor produksjonen faller.

Refusjonsordningen har ført til opprettelsen av mer enn 40 små leteselskaper også kalt oljemygger.

Fraksjonsleder Kjetil Solvik-Olsen (Frp) i Stortingets energikomité uttaler til DN at han er bekymret for at skatterefusjonsordningen er så god at leteselskapene velger å bore marginale brønner i stedet for sikre produksjonsbrønner.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken