Gå til sidens hovedinnhold

Røkke hjemme hos Hønse-Lovisa

Kjell Inge Røkkes vil bruke dagens pressekonferanse til å fremstå som en jordnær industribygger.

Ingenting er tilfeldig når Kjell Inge Røkke klokken 14.00 i dag møter pressen på restaurant Månefisken ved Akerselva i Oslo.

Arbeidersønnen fra Molde er riktignok milliardær, men han beundrer etter eget utsagn Einar Gerhardsen: - Fordi han var villig til å ofre så mye for å dele med så mange, er han den jeg setter høyest, sa Røkke nylig.

I dag har han valgte seg et lokale midt i Oskar Braaten-land på Sagene i Oslo for å fremføre sitt budskap.

Det er selvsagt helt bevisst at Røkke og hans rådgivere velger seg en hjemmebane i en gammel industribygning. Publikum skal få tankene over på langsiktig industribygging og en sjenke en tanke til fagbevegelsens kamp for rettigheter tidlig på 1900-tallet.

Hadde det vært naturlig, ville nok Kjell Inge Røkke kommet i kjeledress og hjelm.

Valget av sted er fantasifullt, men selvsagt en illusjon.

Ironisk nok er også Hønse-Lovisas hus rett over elva et rent fantasiprodukt:

- Selvfølgelig har hverken «Hønsereiret» eller Hønse-Lovisa eksisert. Men indenfor de væggene der tænkte jeg meg hende, skrev forfatter Oskar Braaten noen år senere.

Men eventyr til side - den virkelige Røkke-saken handler om fire hovedspørsmål:

1. Hvorfor gjorde næringsminister Dag Terje Andersen en så elendig jobb da staten satset 4,8 milliarder på å bli partner med Røkke?

2. Er det riktig for Aker Solutions å kjøpe fem selskaper fra Røkkes Aker for to milliarder - og overta forpliktelser for fem milliarder til?

3. Er prisen riktig, eller har Røkke indirekte lurt de andre eierne for mange hundre millioner kroner?

4. Hvorfor ble handelen i praksis gjort på ryggen på partneren?

Min spådom er at Røkke vil hoppe bukk over det første spørsmålet fordi det ikke er hans bord og henvise prisdiskusjonen til arbeidet som når gjøres av eksterne rådgivere.

Så tipper jeg at han vil fremstå som litt ettertenksom og nyansert i forhold til det fjerde punktet - gjerne med en forklaring om at informasjonen angivelig stoppet hos statens representant, Berit Kjøll - og bruke mest mulig av tiden på å fortelle om de industrielle vyene som ligger bak kjøpet fra Aker Solutions.

De eneste som til nå ikke har fått kommet til orde er de private aksjonærene som eier 60 prosent av Aker Solutions, og de får ikke noe de skulle ha sagt i dag heller.

Røkkes pressekonferanse handler om hjertene til folk flest. Hovedpersonen har den store fordelen at nordmenn flest har lyst til å tro på fortellingen om arbeidersønnen som ved hardt arbeid og teft bygget seg opp til å bli milliardær og industribygger med gode bånd til fagbevegelsen.

Er han ikke virkelig, så må vi gjøre som Oskar Braaten og Hønse-Lovisa: Vi må dikte ham opp!

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken