Gå til sidens hovedinnhold

- Røkke må slutte å gjemme seg

Tausheten ødelegger Kjell Inge Røkkes omdømme, mener partner Trond Albert Skjelbred i Nor PR.

- Røkke må stille opp til intervju - ikke gjemme seg, sier Trond Albert Skjelbred, partner i Nor PR, til Nettavisen.

- Alle journalister vil jo heller snakke med Kjell Inge Røkke om Aker-transaksjonene enn de aktørene som uttaler seg om saken nå. Om det over tid blir slik at Røkke ikke snakker om saken, så vil det for offentligheten definitivt se ut som om det er noe ved saken som ikke tåler dagens lys, sier Skjelbred til Nettavisen.

Skjelbred, som har 15 års erfaring som pr-rådgiver, har blant annet den konkurstruede eksmilliardæren Idar Vollvik blant oppdragsgiverne sine.

- Vollvik har motsatt strategi av Røkke. Han stiller opp på utvalgte mediehenvendelser selv om det gjelder negative ting. Det er lett nok å smile til kameraene når du har en milliard i lomma, men det er på de negative sakene du virkelig bygger omdømmet ditt. Hvis du er så redd for det negative at du må drive og skjule det, så blir alt bare verre, sier Skjelbred.

- Arrogant tilnærming
Skjelbred trekker fram brigadesjef, oberst Arne Pran, som eksempel på en person som kom ut med et godt omdømme etter en svært negative hendelse, nemlig Vassdal-ulykken i 1986.

16 norske soldater omkom i ulykken.

- Pran var raskt ute og tok på seg det fulle og hele ansvaret for ulykken. Han forlot Forsvaret kort tid etterpå og ble ansatt som direktør i Kreditkassen, sier Skjelbred.

Så langt er det bare to offentlige pipp å registrere fra Røkkes side etter at Aker-bråket brøt løs før påske:

  • Lørdag 4. april fikk Aftenpostens-journalisten som ringte Røkke følgende svar fra milliardæren: «Det er ingen som skal ringe meg på dette nummeret, selv ikke Kongen skal ringe meg på dette nummeret.» Ifølge avisen oppfattet Røkke henvendelsen som en inngrep i hans private sfære.
  • Deretter, på selveste langfredag, kom pressemeldingen fra Røkke der han ba statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om unnskyldning for at «hans medvirkning på Aker-dagen 2. april nå har blitt gjenstand for kritikk».

- En slik arrogant tilnærming som Røkke viser overfor Aftenpostens journalist - er aldri lurt. Det forsterker det negative inntrykket. Røkkes utilgjengelighet gjør at man får et inntrykk av ham som en grå eminense - han er jo mer Wallenberg enn Wallenbergerne selv, sier Skjelbred.

- Ikke noe å vinne
Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse, konstaterer overfor Nettavisen at Røkke før eller siden må si noe om Aker-saken.

- Men tidspunktet for når han sier noe vil avhenge av hva han akter å gjøre. Timingen er viktig for ham. Hvis Røkke har tenkt å komme Arbeiderpartiet i møte i denne saken, så kan det nok skje allerede før helga. Det er det ene scenariet. Men om Røkke og Arbeiderpartiet fortsatt er på kanten, så vil han nok vente med å komme med sin versjon til alle de øvrige aktørene har lagt sine kort på bordet. Det kan skje allerede i neste uke. Nå har ikke Røkke noe å vinne på å stå fram. Jeg kan forstå hans mediestrategi, sier Lerø.

Lerø syns Røkkes mediehåndtering minner mye om tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahls måte å takle pressen på.

- Røkke venter med å uttale seg til han har full oversikt over situasjonen, og det har han ikke ennå. Om han uttaler seg nå, så kan det faktisk bidra til å låse konflikten, sier Lerø.

- Forretningsmessig riktig
Lerø mener at det er strategiske og forretningsmessige prinsipper som ligger til grunn for Røkkes taushet.

- Røkke gjør nok det han mener er forretningsmessig riktig og han har ikke noe valg han skal vinne til høsten. Men situasjonen virker ganske låst. Sylvia Brustad har gått ganske hardt ut med sitt ultimatum. Og ved å forsøke å få Røkke til å stå skolerett, så har hun gitt seg selv lite handlingsfrihet, sier Lerø.

- Er Aker-saken en gavepakke til den politiske opposisjonen?

- Ja, situasjonen er ganske spesiell i og med at regjeringen her nærmest elendiggjør og skurkebeskriver sitt eget selskap, sier Lerø.

- Og Røkke kan bestille sine 15 minutter på Dagsrevyen når han er klar for å snakke?

- Når Røkke er klar for å snakke så kommer han til å få så mye sendetid han bare vil, mener Lerø.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken