GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den tidligere danske eiendomsmagnaten Kurt Thorsen, som ble dømt for bedrageri etter at han lurte Røkke og andre opp i stry, planlegger et boligkompleks på 120.000 kvadratmeter på Amager på Sjælland.

NA24 - din næringslivsavis

Det skriver Politiken.dk.

Etter nyttår tar København kommune fatt på den politiske behandlingen av byggesøknaden, som blant annet inkluderer en moské.

68 mill. i erstatning
Kjell Inge Røkke ble i dansk Høyesterett i juli i år tilkjent 68 millioner danske kroner i erstatning fra Kurt Thorsens advokater og bankforbindelser.

Erstatningen kom som følge av at Thorsen i desember 1998 inngikk en avtale om å kjøpe Røkkes aksjer i det danske finansieringsselskapet Gefion. Thorsen hadde lovet å betale for overtakelsen av Røkkes post på 40 prosent innen tre måneder etter avtalens inngåelse.

Men før den tid ble det avslørt at denne avtalen ble fra Thorsen sin side inngått på grunnlag av falske løfter og garantier, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Thorsen, på folkemunne i Danmark ofte kalt «Gale-Kurt», ble selv allerede i mai 2000 idømt seks års fengsel for bedrageri og dokumentforfalskning, i det som er blitt beskrevet som Danmarks største svindel.

Oppsiktsvekkende comeback
- Nå skal lyset inn i vårt sinn, nå skal mørket sendes på flukt.

Slik lød det da Thorsen i januar 2006 inviterte 300 gamle venner, forretningsforbindelser og familie til et heftig «release party» (løslatelsesfest) etter endt soning i det danske statsfengselet i Sønder Omme.

I dag, mindre enn to år senere, er Kurt Thorsen på full fart tilbake i dansk byggebransje med et gigantprosjekt på Amager på Sjælland.

Vil bygge moské
Prosjektet, som går under navnet «Batteriet», er tegnet av arkitektfirmaet B.I.G. med arkitekten Bjarke Ingels i spissen. Ideen er imidlertid unnfanget av Thorsen selv.

Mens han sonet dommen på seks års fengsel, tegnet Thorsen de første skissene til prosjektet, som i dag er på ikke mindre enn 120.000 kvadratmeter. Dette inkluderer blant annet boliger, butikker, fritidstilbud og, ikke minst, en moské.

- Kurt Thorsen har noen svakheter og begrensninger, men han har også mange visjoner og er en god idé-utklekker, sier Ålborg-byggmatadoren Bill Nielsen, som er en av investorene bak prosjektet.

Bare konsulent
Ifølge Bill Nielsen er Kurt Thorsen i dag tilknyttet prosjektet som konsulent og arbeider først og fremst med å skaffe utenlandske investorer.

- Han har ingen økonomisk interesse i prosjektet og er alene prestasjonsavlønnet, sier Nielsen, som eier halvparten av prosjektet. Den andre halvparten eier Aalborgs ledende fruktgrossist, Karl Henrik Frederiksen, som i Nord-Jylland er kjent som «Frukt-Karl».

Teknikk- og miljøforvaltningen i København kommune bekrefter at det i løpet av de seneste månedene har blitt forhandlet intensivt med aktørene bak prosjektet. Dette omfatter også Bach-gruppen fra Viborg, som har en eiendomsportefølje på nærmere én milliard danske kroner.

- Det er fortsatt en rekke ting som skal avklares, idet prosjektet forutsetter en ny lokalplan og et nytt kommuneplantillegg. Den prosessen går i retning av en oppstart først på ny året, sier sjefskonsulent Peter Høiriis Nielsen i København kommune.

Mens rettssaken mot Thorsen pågikk ble han på tv kjent for å komme med merkelige kommentarer og bemerkninger. Da han satt i fengsel lagde han et talkshow med navnet «Thorsens» hvor han diskuterte diverse kjente dansker.