Ulykken skjedde fredag 1. august under nedstigning etter at to av ekspedisjonens medlemmer tidligere på dagen hadde nådd toppen av fjellet.

Rolf Bae fra Sandnes ble tatt av et isras cirka 8100 meter over havet, skriver Baes norske pressetalsmann Bjørn Sekkesæter i en SMS til Nettavisen.

De øvrige norske ekspedisjonsmedlemmene er nå i sikkerhet nede i Base Camp på cirka 5000 meters høyde.

- Våre tanker går nå til kona Cecilie, Rolfs foreldre og de andre ekspedisjonsmedlemmene med familier, skriver Sekkesæter.

Mistet to venner
- Det er et mareritt det som nå skjer på K2-fjellet, sier den kjente irske eventyreren Pat Falvey.

Falvey er nær venn av Rolf Bae og Gerard McDonnell som begge ble tatt av et isras fredag.

Han snakker med Nettavisen i det han er på vei til Gerards mor for å forberede henne på det dystre budskapet som vil komme.

Redningsaksjonen er avblåst
Falvey fikk ved 13-tiden norsk tid opplyst at redningsaksjonen er avblåst. Han regner det som sikkert at også McDonnell har omkommet.

- Det er ikke mulig å overleve mer enn tre døgn i den høyden de befinner seg i, sier iren tydelig preget av situasjonen. Han forteller også at Rolfs kone, Cecilie Bae, var vitne til at Rolf og Gerard ble tatt av et isras i det de var på vei ned fra flaskehalsen «Bottleneck Couloir».

Tror alle er omkommet
Falvey tror alle som er meldt savnet har omkommet. Det betyr i så fall at mellom åtte og ti klatrere har mistet livet.

Han er selv hjemme i Irland, men har løpende kontakt med klatrere som deltok i samme ekspedisjon som nordmennene.

Helikopterne kommer ikke opp
- Helikoptrene som er satt inn i redningsaksjonen kommer seg ikke høyere enn til 6000 meter, sier han og opplyser at de savnede høyst sannsynlig befinner seg på over 7300 meters høyde.

- Hadde redningsfolkene fortsatt ville de risikert sine egne liv, sier Falvey.

Trolig er det de koreanske og hollandske klatrerne som er hardest rammet av tragedien.

- 17 klatrere nådde i løpet av helgen toppen av K2. Nå ser det ut til at fjellet har tatt livet av mer enn halvparten av dem, sier Falvey.