Gå til sidens hovedinnhold

Rømmer fra dødskampene

Flyktninger rømmer ut fra den palestinske flyktningleiren Nahr el-Bared i Libanon. Se video.

Reportere fra nyhetsbyrået Associated Press på stedet opplyser tirsdag kveld om at tusenvis av innbyggerne i leiren har begynt å forlate leiren i Tipoli i Libanon.

Bilder fra leiren viser kvinner som knuger sine barn inntil seg, stablet tett på lastebiler. Noen veiver med hvite flagg mens de forsøker å forlate den delvis ødelagte leiren.

Andre rømmer til fots, og en kan se ambulanser som evakuerer skadde.

Tre dagers kamp
Militante islamistiske opprørere fra gruppen Fatah al-Islam har vært i kamp med libanesiske regjeringsstyrker siden søndag. Gruppen holder til inne i flyktningeleiren, og et ukjent antall mennesker er drept i skyteepisoder og i granatangrep på leiren. Regjeringsstyrkene har omringet leiren med tanks og soldater.

Bilder fra leiren viser kvinner som knuger sine barn inntil seg, stablet tett på lastebiler. Noen veiver med hvite flagg mens de forsøker å forlate den delvis ødelagte leiren.

Andre rømmer til fots, og en kan se ambulanser som evakuerer skadde.

FN og Røde kors har vært inne i leiren i løpet av dagen med nødhjelp og for å hente ut skadde.

En av FNs nødhjelpsbiler skal i følge Nyhetskanalen ha havnet i kryssild mellom regjeringssoldatene og opprørerne. En person skal være skadd.

- Siste sjanse
Ibrahim Issa Dawoud, 42 år gammel, rømte leiren med sin kone og seks barn under en midlertidig våpenhvile.

- Vi trodde det var vår siste sjanse siden de har sagt de skal rive ned hele leiren. Derfor tok vi sjansen, og flyktet, sier Dawoud

Familien gjemte seg i en moské i tre dager mens kampene raste.

- Til og med kirkegården ble bombet, og skjelettrester av de døde ble kastet opp, forteller han.

Flyktende flyktninger er observert mens de har hengt opp hvite duker fra vinduene og veivende med hvite plastikkposer. Gutter bærende på babyer, en ung mann og en kvinne som hjelper en eldre kvinne mens flere lastebiler med flyktninger passerer

Filer tatt på omrdået viser gater fulle av ødelagte biler, mengder av glass og fragmenter fra ødelagte bygninger. Flere står fortsatt i brann etter treff fra libanesiske tanks.

Samtidig forteller en annen flyktning om det som skal være en massakre. En mann sier han så ti sivile bli drept på et rom.

-Likene ble kuttet i stykker, sier han.

Tirsdag demonstrerte rundt 200 palestinere mot kampene, og ba

De islamistiske grupperingen trekke seg ut av leiren.

Det finnes ikke tall på hvor mange som er ofre tirsdag. Men libanesiske Røde Kors sier de har behandlet 60 skadde og tatt ut levningene av 32 personer som er drept i Tripoli-området siden kampene startet søndag.

Våpenhvile
Nettavisen snakket med talsmannen for Fatah al-Islam, Abu Salim, tidligere tirsdag, som sier de erklærte våpenhvile allerede mandag.

– Vi erklærte en våpenhvilen uten tidsbegrensning. Vi ønsker å beskytte barn, kvinner og eldre folk i flyktningleiren Nahr al-Bared, men desverre begynte den libanesiske hæren å skyte mot folk i leiren som var på vei til ta mot humanitær hjelp for bare en halv time siden. Flere ble drept og såret, sier talsmann for Fatah al-Islam, Abu Salim over telefon til Nettavisen.

Les hele intervjuet her

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler