Gå til sidens hovedinnhold

Romturist møtt med brød og salt

Romturisten Gregory Olsen ble mottatt på russisk vis da han mandag kom fram til romstasjonen ISS.

Sammen med astronautene William McArthur og Valery Tokarev kom vitenskapsmannen og millionæren Gregory Olsen fram til den internasjonale romtasjonen ved 07.30-tida norsk tid mandag, melder CNN.

Soyuz-raketten med de tre astronautene om bord tok av fra det russiske romsenteret Baikonur i Kasakstan lørdag morgen lokal tid.

Gergory Olsen skal ha betalt 20 millioner dollar (132 millioner kroner) for turen. De nyankomne romfarerne ble etter russisk tradisjon møtt med brød og salt da de kom til romstasjonen mandag. Datteren Krista Dibsie gleder seg mest til at pappa skal komme tilbake.

- Jeg gleder meg til han er tilbake på jorda, sier 31 åringen ifølge CNN.

På bakken
Astronautene McArthur og Tokarev skal avløse russeren Sergei Krikalev og amerikaneren John Phillips.

Siden katastrofen med romfergen Columbia i 2003 har amerikanerne måttet «haike» med russiske Soyuz-raketter for å komme seg til og fra romstasjonen.

Romfergen Discovery besøkte ISS i juli, men fikk problemer med isolasjonsmaterialet på en drivstofftank. Dermed kan de amerikanske romfergene være satt på bakken for godt.

Astma
Gregory Olsen skal tilbake til jorden allerede om åtte dager, mens Valery Tokarev og William McArthur i løpet av de neste seks månedene skal utføre en rekke tester. For svenske forskere skal astronautene blant annet gjøre målinger som kan brukes til å hjelpe astma-pasienter her hjemme på Jorden.

I løpet av oppholdet skal McArthur og Tokarev også gjennomføre to eller tre oppdrag utenfor romstasjonen i rommet. Da skal de installere flere kameraer og hente inn en romsonde.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken