Gå til sidens hovedinnhold

Rooney kan forsvinne for småpenger

Om ikke Manchester United kvitter seg med spissen i januar kan de tape store penger.

Engelske aviser har flommet over med rykter rundt framtiden til Wayne Rooney de siste dagene. Etter en angivelig konflikt med manager Sir Alex Ferguson skal spissen være på vei bort.

De siste spekulasjonene i saken hevder at 24-åringen nå er brennaktuell for en overgang til erkerival Manchester City, og både overgangssummen og lønnen kan komme til å bli skyhøy.

Det er likevel ikke sikkert at Manchester United kommer til å håve inn i nærheten av så mye de ønsker ved et salg av Rooney. Det kommer nemlig helt an på spissen selv, og hva han velger.

LES OGSÅ: - Vil bruke Rooney til å håne United

Kan bruke Webster-dommen
Ifølge The Independent kan spissen faktisk på egen hånd kjøpe seg fri fra sin kontrakt med United allerede til sommeren, og da vil summen som terminerer samarbeidet mellom partene bli langt lavere enn de rundt 500 millionene som tidligere har blitt antydet.

Skulle Rooney velge å benytte seg av den såkalte Webster-dommen kan United sitte igjen med stusslige 50 millioner.

Webster-dommen gir nemlig spilleren muligheten til å kjøpe seg fri fra arbeidsgiveren etter at den beskyttede lengden av kontrakten har utgått. Rooney signerte sist ny kontrakt med United i november 2006, og til sommeren vil han kun ha ett år igjen av avtalen. Den beskyttede perioden kan variere, men siden Rooney er under 28 år er den i hans tilfelle på tre år.

Rooney var 21 år da han sist skrev under på en avtale og dermed gikk den beskyttede perioden ut i november 2009.

Webster-klausulen kan imidlertid bare utløses i løpet av overgangsvinduet på sommeren, og krever en 15 dagers skriftlig forvarsel. 24-åringen kunne også ha brukt klausulen i sommer, men måtte da betalt klubben to års lønn fra egen lomme.

Neste sjanse er altså sommeren 2011, og da vil summen som kan løse spissen fra kontrakten tilsvare ett års lønn.

Kan tvinge fram et januarsalg
Det er det spanske advokatfirmaet Ruiz Huerta y Crespo som har sjekket opp muligheten for at Rooney kan benytte seg av Webster-dommen. Firmaet har spesialisert seg på nettopp slike saker, og har vært involvert i samtlige tidligere tilfeller der spillere har benyttet seg av denne dommen. Det er paragraf 17 i FIFAs overgangsregler som gir spillere denne muligheten.

Dette betyr med andre ord at det er ennå større sjanse for at Manchester United velger å selge spissen allerede i januar, om konflikten med Ferguson ikke blir løst. Da vil klubben fortsatt kunne kreve det de selv ønsker for spilleren, men om kravet ikke blir møtt risikerer United å tape store penger på Rooney.

Spilleren skal allerede ha takket nei til en nytt kontraktsforslag med Old Trafford-klubben verdt rundt 1,5 millioner kroner i uken. Så lenge han ikke fornyer kontrakten med klubben har han et solid overtak på United med tanke på å tvinge fram en snarlig overgang, om det er ønskelig.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED
Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken