Gå til sidens hovedinnhold

Roper på islamsk revolusjon

Pakistans islamister har fått blod på tann etter Den røde moské.

Da nestleder i Den røde moské Abdul Rashid Ghazi ble begravet hjemme i landsbyen sør i Punjab denne uka, var det broren og lederen Maulana Abdul Aziz som holdt talen, melder The Guardian.

- Vi kan la halsene våre bli skåret over, men vi kan ikke bøye oss for undertrykkende herskere. Vår kamp vil fortsette. Det er mange Ghazi-er som lever for å dø martyrdøden, sa Abdul Aziz.

Selv flyktet moskeens leder ut av bygningen forkledd som kvinne i burka og høye hæler da beleiringen startet.

- Snart revolusjon
I begravelsen oppfordret Maulana Abdul Aziz den pakistanske befolkningen til å gjøre opprør mot president Pervez Musharrafs regime.

- Hvis Gud vil, kommer det snart en islamsk revolusjon i Pakistan, sa han, ifølge AP.

Mange pakistanere er sinte over regjeringens behandling av opprørerne i Den røde moské. Minst 108 personer mistet livet under beleiringen og stormingen av moskeen, og det er ikke bare militante islamister som føler at presidenten og hæren gikk brutalt fram mot sine egne medborgere.

- Dette kunne vært løst gjennom forhandlinger, men general Musharraf valgte å utgyte blodet til uskyldige mennesker for å tilfredsstille sine utenlandske herrer, sa leder for advokatforeningen i Lahore, Mohammed Ahsan Bhoon, til AP.

Selvkritisk president
President Musharraf selv tok til seg kritikken, mens han samtidig lovet å fortsette å slå hardt ned på ekstremisme og terrorisme.

- Det er en dag for å sørge, for å se inn i seg selv. Vi handlet mot vårt eget folk, sa Musharraf torsdag.

Fredag var sikkerhetsoppbudet utenfor moskeer over hele Pakistan under fredagsbønnene etter at representanter for flere religiøse opposisjonspartier på forhånd hadde lovet store demonstrasjoner.

- Myndighetene har tatt passende skritt for å beskytte livene og eiendommene til vanlige folk, og for å forsikre at ingen skader offentlig eiendom, sier viseinformasjonsminister Tariq Azim til AP.

Mer enn 1200 demonstranter hadde samlet seg i Karachi etter bønnen for å rope slagord mot Musharraf. Også ellers i landet ble det holdt mindre demonstrasjoner, men det er ikke meldt om vold i forbindelse med protestene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai