Gå til sidens hovedinnhold

Rottene inntar huset ditt

Sprengkulda skremmer rotter og mus innendørs. Skadedyr-bransjen gnir seg i hendene.

Antallet henvendelser om rotter og mus har økt med 30 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Og pågangen vil øke.

- Vi har hatt en veldig fin høst og vinter med høye temperaturer og lett tilgang på mat for gnagerne, så bestanden er antagelig stor i år, sier Ole Å Heimlund i Pelias Skadedyr kontroll til Kanal24.

TV 2 Sumo:Rottene kommer

Firmaet får omtrent 30 henvendelser daglig fra hele landet, som gjelder mus og rotter. I en Oslo-kjeller finner skadedyrkontrolløren rottespor på størrelse med en kattunges pote.

- Det sier litt om hvor stor denne rotta egentlig har vært, utbryter han.

Og det er mange spor - så rotta har ikke vært alene. Rundt kjelleren i Oslo har Heimlund satt ut flere små bokser med forgiftet åte, og når han sjekker dem, ser han at alle har hatt besøk.

- Jeg håper jeg har fått tatt rotta på dem!

Skadedyrkontrolløren oppfordrer folk til å ta sine forhåndsregler. Det viktigste er å tette alle mulige innganger, som sluk, ventiler og luker. Heimlund anbefaler også å sette ut rottegift i bakgård, hus og kjeller for å begrense bestanden. For har du først fått skadedyrene innendørs, er det faktisk farlig.

- Det er en reel brannfare ved å ha skadedyr i hus. De kan gnage over kabler og ledninger som rett og slett kan føre til brann, sier Heimlund.

Bransjen regner med at mus forårsaker branner for millioner i året.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser