Gå til sidens hovedinnhold

Rotterace om VM-gullet

Tror du VM bare dreier seg om Norge og Russland? Tro om igjen.

Til tross for tapet for Russland i Møbelringen Cup, må Norge finne seg i å være blant favorittene i VM i Frankrike.

Men med store spørsmålstegn rundt Katja Nybergs form, og Kristine Lunde og Marianne Rokne ute med skader, kan Norge stå uten en skuddtrussel på venstreback.

Slik det norske spillet er bygget opp, er man avhengig av at venstrebacken truer motstanderens mål, hvis ikke blir det lite rom til Gro Hammerseng i midten.

Giftige kontringer
Norges fremste våpen ligger i forsvarsspillet og giftige kontringer. Det kan være nok til å gå hele veien i VM.

Men hvis du trodde at VM kommer til å stå mellom Norge og Russland, tar du feil. Verken Norge eller Russland har overbevist veldig i oppkjøringen til mesterskapet, og det er flere lag som vil ha et ord med i laget før medaljene deles ut.

Romania er kanskje den aller heteste utfordreren til favorittduoen. Gheorge Tadici ledet dem til VM-sølv for to år siden, for så å bli slått i EM-kvalifiseringen av Serbia. Den frittalende laglederen råder over et veldig spennende spillermateriale, og han er ikke redd for å ta kontroversielle avgjørelser.

Tror på Norge, Russland og Romania
Til VM har han tatt med purunge Cristina Neagu fremfor den rutinerte målmaskinen Simona Gogirla.

Med fullt lag ville rumenerne kanskje vært den største favoritten så lenge både Norge og Russland halter, men supervingen Valentina Ardean-Elisei går glipp av mesterskapet på grunn av skade.

- De tre største favorittene er Norge, Russland og Romania. Etter dem er det et kobbel med lag som kan gjøre det bra, og det kan komme en overraskelse slik Romania overrasket i 2005, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele til Nettavisen.

Frankrike tok bronsemedaljer i EM i fjor og spiller nå på hjemmebane. Olivier Krumbholz' jenter har fått forberede seg i ro og fred, og med stor entusiasme kan de gjenta bedriften fra Kroatia i 2003. Da ble det gull etter en dramatisk finale mot Ungarn.

- Av de i kobbelet bak Norge, Russland og Romania, tror jeg det er Frankrike som har størst sjanse til å gjøre det bra. De har god målvakt og et godt forsvar og klarer å henge med i alle kamper. Nå er de også på hjemmebane, og det kan bety litt, sier Svele.

Svak ungarsk psyke
Og heller ikke Ungarn skal utelates når potensielle medaljevinnere skal nevnes. Anita Görbicz har storspilt i Mesterligaen for Györ, og har virket sterk i forberedelsene til VM. Når samtidig målvakt Katalin Palinger virker å være på vei tilbake til formen, kan magyarene bli tøffe i Frankrike.

Men de ungarske jentene har hatt en lei tendens til å kollapse når presset blir for stort. I tillegg har ikke lagledelsen alltid vært like sterk. Nå er det Zsiga Gyula som skal prøve å temme Görbicz, samtidig som han får ut det beste i de andre jentene.

- Ungarn har potensial til å kjempe om medalje, men de har hodene sine imot seg. Det ser vi på det de har gjort tidligere. De rotet det til i VM-finalen i 2003 mot Frankrike og de mistet hodet mot Norge i semifinalen året etter. Men de har vært i toppen i noen år og kan komme tilbake. Men de er avhengig av at Palinger gjør det bra, mener Svele.

Etter noen år i dvale, har de tyske jentene begynt å bite fra seg igjen. Det handler ikke lenger bare om Grit Jurack.

Nå er det Nadine Krause som er den største trusselen offensivt for tyskerne. I tillegg har flere av spillerne vokst etter å ha kommet til danske klubber i sommer. De har en god målvaktsduo i Sabine Englert og Clara Woltering, som kan være med på å løfte dem fra fjorårets fjerdeplass i EM.

- Alle som vil være med å kjempe i toppen er avhengige av å ha en god målvakt. Det betyr at Tyskland må få i gang Englert, mens Frankrike trenger Valerie Nicolas i form, sier TV 2s håndballekspert.

Se opp for Sør-Korea
Selv om verdensmesteren høyst sannsynlig kommer fra Europa, betyr det ikke at en medalje kan havne utenfor Europa.

Sør-Korea er alltid farlige, selv om det tradisjonelt sett har vært OL de har satset på. Nå er det et drøyt halvår til neste sommerleker og da er koreanerne topp forberedt.

- Jeg er spent på hva Sør-Korea kommer med, sier Svele.

Kinas ungjenter fått nok et år på baken og kan overraske mange. Men noen medaljekandidat er de neppe.

Kineserne har bygget opp et lag med tanke på å ta medalje i OL i Beijing i 2008. For to år siden snublet de mot Nederland og gikk glipp av en plass i mellomspillet. Men Li Wei Wei fikk vist hva som bor i henne med 35 mål på de fire kampene hun fikk spille i St. Petersburg.

Brasil var den store overraskelsen i 2005. De brasilianske jentene havnet to plasser foran Norge på resultatlisten.

Med de to Randers-spillerne Chana Masson og Juceli da Rosa på laget slo de Polen 30-26 i generalprøven til VM og viste at de igjen kan hevde seg. Medaljer blir det neppe, men se opp for Brasil.

Hvem tror du vinner VM? Diskuter i feltet under saken.

Les flere håndballsaker i Nettavisens håndballmagasin

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken