Gå til sidens hovedinnhold

Royal innrømmer valgnederlag

Ségolène Royal vedgår at hun har tapt kampen om å bli fransk president.

Følg utviklingen i Steinar Lindbloms blogg fra Frankrike.

TV 2 SUMO: Se nyhetsinnslag

Da 75 prosent av stemmene var talt opp ved 23-tiden søndag kveld, viste prognosene at de borgerliges kandidat Nicolas Sarkozy ligger an til å få 53,35 prosent av stemmene i det franske presidentvalget.Sosialistenes kandidat Segolene Royal innrømmet nederlag allerede da de første offisielle prognosene kom klokken 20.00.Se bilder fra Frankrike nederst i artikkelen.

- Den allmenne stemmeretten har talt, uttalte hun og ønsket den neste presidenten lykke til - uten at hun nevnte Sarkozys navn.Royal varslet at hun vil fortsette arbeidet med å fornye valgkampen.- Jeg har gjort mitt ytterste og vil fortsette med det. Vi samles i morgen. Bevar troen. Andre politiske kamper venter.God valgoppslutning

Resultatene fra den offisielle målingen klokken 20 stemmer godt med valgdagsmålinger som ble presentert i den belgiske avisen Le Soir tidligere på kvelden.

Dermed er det lite sannsynlig at Frankrike skal få sin første kvinnelige president.

Det er ingenting å si på valgdeltakelsen i landet. De siste prognosene viser at så mange som 85 prosent av de stemmeberettige har stemt.

Allerede lørdag avgav rundt 1 million franskmenn andre steder i verden sine stemmer. I Fransk Polynesia i Stillehavet, i Fransk Guyana i Sør-Amerika, på de karibiske øyene Martinique og Guadalope og på øyene Saint Pierre og Miguelon utenfor Canada ble valget tatt lørdag.

Uoffisielle tall fra disse områdene gir også Sarkozy en klar ledelse.

Det er fryktet tumulter i den franske hovedstaden hvis Sarkozy går av med seieren. Om lag 8000 politimenn vil være stasjonert i Paris sentrum i natt.

En folkemengde på inntil 40 000 mennesker er ventet på Champs Elysées i Paris sentrum etter offentliggjøringen av resultatet, og det fryktes at ungdommer fra drabantbyene vil vise sin misnøye med den tidligere innenriksministeren. Sarkozy gjorde seg svært upopulær i forstedene under ungdomsopprøret for to år siden.

God stemning på valgvake
- Det er bra oppmøte på den franske valgvaken på det franske kultursenteret i Oslo, rapporterer Beate Larsen fra TV2.no. Både norske frankofile og franskmenn er samlet. Her er tilhengere av begge sider, men stemningen er likevel god etter seieren.

- Vi er veldig fornøyde fordi Sarko er den riktige for å få fart på den franske økonomien, sier Hanne C. Aspelund som er norsk men har jobbet i Frankrike i mange år.

Norsk-franske Eva Joly er også tilstede på valgvaken, men vil ikke uttale seg om resultatet - siden hun møter opp som privatperson.

- Det diskuteres selvsagt rundt frykten for opptøyer, men det ser foreløpig rolig ut. Nå følger vi med på seierstalen.

- Nå er det også 38 prosent sjanse for at J.L Borloo blir den neste statsministeren i Frankrike, avslutter Larsen.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis