Gå til sidens hovedinnhold

Røykeloven ga bedre helse

Ett år etter at røykeloven er innført, har de ansatte i serveringsbransjen fått bedre helse.

Det viser en undersøkelse som Statens arbeidsmiljøinstitutt har gjort på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet.

- Til de ansatte i serveringsbransjen, gratulerer med dagen! Røykeloven har ikke bare ført til mindre nikotin på serveringsstedene. Det har også ført til at de ansatte har mindre røyk i lungene etter sitt arbeidsskift. Dette betyr at vi har lykkes med målet vi hadde i med den nye røykeloven for arbeidsmiljøet i utelivsbransjen, sier en fornøyd arbeidsminister Dagfinn Høybråten.

Før og etter
STAMI har undersøkt luftkvaliteten ved 13 serveringssteder før og etter innføring av endringen i røykeloven. 93 ansatte ved de samme stedene ble undersøkt før og etter skiftene sine. 74 av dem ble undersøkt på nytt trekvart år etter at røykeloven ble innført. Det ble blant annet sjekket lungefunksjon og målt mengde av et utskillessestoff fr nikotin i urinen før og etter jobb.

Spørsmålet var om røykeloven ville ha effekt på helsen på kort sikt. Og det har det.

Bedre helse og miljø
Helseundersøkelsene viser at mengden nikotin i luften på serveringsstedene naturlig nok har gått ned mot null, slik at innemiljøet på utestedene er blitt bedre. I dag er forurensingen på linje med ordinære kontorer. Og røykeloven har hatt positive effekt både på røykere og ikke-røykere av de ansatte.

- Innføringen av den nye røykeloven gitt bedre luftkvalitet i lokalene, mindre røyking blant ansatte som røyker og bedre lungekvalitet for astmatikere og ikke-røykere, sier forskningsleder Helge Kjuus i STAMI.

Verdt det
Dagfinn Høybråten sier kontroversene ved loven i høyeste grad var verdt det.

- Det går ikke en dag uten at noen takker meg for røykeloven, Det er sjelden at en politiker opplever det, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen. Han sier også at folk sier de lengter hjem etter ferie i Europa på grunn av loven.

Statsråden fremhever at det største med loven er at de har oppnådd et bedre arbeidsmiljø for de ansatte i bransjen, noe som forhåpentligvis også vil ha positiv effekt på helsen på lang sikt.

- Men vi er klar over at loven på andre områder har negativ effekt for noe, spesielt for de som er veldig avhengig av røyk. Enkelte av røykerne er likevel glade for at loven er innført, sier statsråden.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken