Gå til sidens hovedinnhold

- Røykfritt storting i framtida

Røykelovens far tror jobbrøyken til slutt må stumpes - også på Stortinget.

Da KrF-leder Dagfinn Høybråten var helseminister og skulle innføre røykeloven i 2004, ble lovforslaget møtt med massive protester. I dag lever de fleste godt med loven, som regnes som en stor politisk suksesshistorie for KrF-lederen.

De fleste arbeidsplasser går også i retning av å bli helt røykfrie, men Stortinget holder seg fortsatt med to røykerom. Det tror ikke Høybråten vil vedvare.

LES OGSÅ:Er dette landets fineste røykerom?

- Å ha røykerom på en arbeidsplass er lovlig, men på stadig flere arbeidsplasser blir man enige om ikke å ha det. Framtida er helt røykfrie arbeidsplasser. Det bør også gjelde Stortinget, sier Høybråten i en kort kommentar til Nettavisen.

- Ikke vanlig arbeidsplass
Men Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre, syns ikke det er riktig å sammenligne Stortinget med andre arbeidsplasser.

- Stortinget er ikke en vanlig arbeidsplass. I perioder er stortingsrepresentantene her hele døgnet og vi er heller ikke underlagt arbeidsmiljølovens bestemmelser. Det er ikke realistisk å innføre totalt røykeforbud på Stortinget, sier Høie.

LES OGSÅ:- Er det rart vi blir syke?

- Hva med sigarettsalget i kantinen?

- Vi har mange tjenester her på Stortinget som du normalt sett ikke finner på andre arbeidsplasser, som for eksempel minibank. Her har du mulighet for å ordne det meste. Om røykerne kjøper sigaretter her eller på kiosken ved Grand Hotel - det syns jeg ikke betyr så mye fra eller til, sier Høie.

- Farligere å røyke
Høie karakteriserer seg selv som antirøyker og han var saksordfører for røykeloven. Han minner om at hensikten med røykeloven var å beskytte mennesker mot passiv røyking, ikke å forby røyking.

- Om stortingsrepresentanter og statsråder skal stå ute i gaten sent på kveld og natt når folk er livlige og det er mye aktivitet, så er det ikke alltid så lett å håndtere situasjonene som kan oppstå. Det har vært enkelte episoder som viser det, sier Høie.

LES OGSÅ:- Jeg er glad for røykerommet

- Hva er farligst av å røyke og å stå på fortauet på Karl Johan en kveld?

- Det er farligst å røyke. Det er veldig liten fare forbundet med å stå på Karl Johans gate, men det kan ha svært alvorlige følger om noe faktisk skjer. Faren ved å røyke er veldig stor, men det er langtidsvirkningen som er ille, svarer Høie.

Kommentarer til denne saken