Gå til sidens hovedinnhold

Røyking kan gi psoriasis

Røykere har større risiko for å utvikle psoriasis, mener forskere.

(SIDE2): Sigaretter inneholder en rekke giftstoffer og nå har forskere funnet ut at de som røyker mye har en mye større risiko for å utvikle psoriasis enn ikke-røykere. Det tar også over 20 år fra personen slutter å røyke til huden blir normalisert, skriver BBC Health .

Får det verre
Studien omfatter 79.000 sykepleiere og er publisert i American Journal of Medicine. I studien ble det også slått fast at de som allerede har psoriasis også blir verre av å røyke.

Hva er psoriasis?
Psoriasis oppstår når huden prøver å reparere seg selv for fort og det fins en mange ulike former for psoriasis. Det er en kronisk sykdom som rammer cirka tre prosent av befolkningen, og kan gi sterkt redusert livskvalitet.
Den er karakterisert ved røde områder i huden dekket av sølv- hvite skjell. De vanligste lokalisasjoner er hodebunn, albuer, knær og nedre del av ryggen. I Norge har omtrent 130.000 mennesker psoriasis.

I den 14 år lange studien ble det rapportert om 887 tilfeller av psoriasis. Sammenlignet med kvinner som aldri røyket var risikoen 37 prosent høyere blant de som hadde røyket tidligere og 78 prosent høyere for røykere.

Bedre generell helse
Jo lenger folk hadde røyket, jo høyere var risikoen. Forskerne fant også ut at å bli utsatt for passiv røyking under graviditet eller i barndommen ble assosiert med en økt risiko for psoriasis.

Studieleder Dr Hyron Choi, forsker ved Harvard Medical School iBoston og University of British Columbia i Vancouver, Canada mente funnene ga et klart motiv for de med psoriasis til å slutte å røyke.

- Utover den potensielle effekten røyking har på psoriasis, vil røykestopp gi bedre generell helse for psoriasis-pasienter som ofte lider av andre plager forbundet med røyking, mente han.

Sterk link
Selv om det er tidligere kjent at psoriasis pasienter bør kutte røyken viser studien at linken mellom røyking og psoriasis er sterkere enn først antatt, skriver forskerne i sin rapport. Det kreves uansett mer forskning.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere