Gå til sidens hovedinnhold

Rumenerligaens bakmenn jages

Minst to rumenere er nå etterlyst over hele verden, siktet for å ha tatt imot tyvegods for millioner fra Norge.

(iOslo.no) Til nå har politiet sporet tyvegods fra rundt 60 grove tyverier i Oslo, etter at de pågrep i overkant av 30 rumenere, som de siktet og fengslet for omfattende tyverier i hovedstaden.

Nå intensiveres jakten på det politiet mener er minst to rumenere som har kjøpt opp store deler av tyvegodset fra Oslo. De har trolig samarbeidet med de rumenske tyvene, og fortløpende kjøpt opp stjålne gjenstander for flere millioner kroner

Siktet for heleri
- Vi mener å vite hvem disse personene er, men dessverre har vi ikke klart å få tak i dem. Det er utskrevet pågripelsesbeslutninger, så blir de påtruffet her i landet, vil de bli pågrepet, sier politiadvokat Mona Brandmo i Oslo politidistrikt.

Av hensyn til etterforskningen - og jakten på bakmennene - er hun sparsommelig med opplysninger rundt disse personene. Hun vil ikke gå nærmere inn på alder, hvor de er fra - eller hvordan tyvegodset er blitt omsatt i Romania, hvor det sannsynligvis er blitt transportert til.

- Personene er siktet for heleri, og de er etterlyst gjennom Interpol, opplyser hun.

Mye solgt
Til tross for at politiet har funnet store mengder tyvegods i tre leiligheter og på en buss i Oslo, mener Brandmo at mye allerede er solgt.

- Vi har bare funnet en brøkdel. Det mest verdifulle er allerede omsatt, sier hun.

Av de 32 personene som ble pågrepet og satt i varetekt, er seks-sju personer nå utvist fra Norge, etter å ha blitt straffet for tyverier. Totalt har fire personer tilstått at de har begått tyverier. Noen få er løslatt, fordi politiet ikke har klart å knytte dem til noe av tyvegodset.

- Det er stort sett kvinner. De har bedrevet tigging, sier Brandmo.

Seks hovedpersoner
Omtrent 20 personer er fortsatt siktet i saken. Etterforskningen vil vise hva slags reaksjon de får, men noen av dem mener politiet har hatt en mer sentral rolle enn andre.

- Det er seks personer som vi har berammet en hovedforhandling for. Den blir i uke 16. Vi mener at disse er de mest sentrale. Det er foreløpig ikke tatt ut noen tiltale mot dem, sier politiadvokaten.

Under etterforskningen har politiet blant annet kommet over ringer som rumerne hadde på seg - og som var stjålet i Oslo for flere år siden.

Les flere saker fra iOslo.no.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter