Gå til sidens hovedinnhold

Rumsfeld fornøyd med Bush-støtte

USAs president George W. Bush sier han har full tillit til forsvarsminister Donald Rumsfeld og at forsvarsministeren fortsatt nyter stor innflytelse. Rumsfeld er fornøyd med støtten.

Talsmenn for Det hvite hus sa onsdag at Rumsfelds departement Pentagon er "det ledende amerikanske organ" i okkupasjonen og gjenoppbyggingen av Irak. Presidenten stoler helt og fullt på forsvarsministeren og lytter nøye til hans råd, ble det sagt.

Ikke tatt med på råd
Rumsfeld klaget ifølge onsdagsutgaven av den ansette London-avisen Financial Times over at han ikke ble tatt med på råd da virksomheten i Irak skulle omorganiseres. Han ba om at et notat om saken fra USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice måtte bli offentliggjort, for å bringe klarhet i spørsmålet.

President Bush utnevnte mandag Rice til leder for en "stabiliseringsgruppe for Irak", som skal samordne amerikanernes virksomhet i landet. Gruppen får ansvar for kampen mot terrorisme, USAs bidrag til oppbygging av politiske institusjoner og utformingen av en økonomisk politikk, samt gjenreising av det irakiske kommunikasjonsapparatet.

Notat lekket ut
Rice beskrev deretter sine planer for stabiliseringsgruppens arbeid i et notat, der det klart og tydelig het at den nasjonale sikkerhetsrådgiverens kontor heretter skal lede arbeidet, som tidligere har vært Pentagons ansvar.

Innholdet i notatet lekket ut til New York Times, og Rumsfeld tror storavisens kilden må ha vært Condoleezza Rice selv.

På en pressekonferanse ved NATO-toppmøtet i Colorado Springs onsdag sa en tydelig irritert Rumsfeld at han ikke selv hadde sett notatet fra Rice og ikke kjente til innholdet.

- Jeg har sagt at jeg vet ikke. Er ikke det klart nok? Forstår dere ikke engelsk? Jeg var ikke til stede (da det ble skrevet), sa Rumsfeld ifølge Financial Times.

Tendenser til splitting
Diplomater i Washington beskriver krangelen mellom Rumsfeld og Rice som et tegn på uvanlige splittelsestendenser i Bush-regjeringen, som er kjent for sitt sterke indre samhold. De tror en eventuell brist i dette samholdet kan være en reaksjon på meningsmålinger som viser sviktende tillit til Bush og hans folk, bare vel ett år før neste presidentvalg i USA.

På pressekonferansen i Colorado Springs gjorde Rumsfeld da også sitt beste for å framstå som trofast lagspiller.

- Det er ikke noe problem, der er ikke engang en sak, svarte forsvarsministeren da pressefolkene ville vite hva han syntes om Rices notat.

Annet ordvalg
Pressetalsmann Scott McClellan i Det hvite hus holdt samme linje i sine kommentarer onsdag. Rumsfeld har sagt nøyaktig det samme som president Bush og andre medlemmer av regjeringen, selv om ordvalget har vært annerledes, sa McClellan.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping