Gå til sidens hovedinnhold

- Russerne drar nå

Den russiske tilbaketrekkingen skjer som avtalt ifølge Georgia.

Russiske styrker skal ifølge georgiske myndigheter ha trukket seg ut av byen Gori, melder Reuters.

Styrkene forlater også områdene rundt byen, men det er ikke bekreftet om kontrollpostene rundt byen er fjernet.

- Jeg kan offisielt bekrefte at de russiske troppene har forlatt Gori og forlater områdene rundt, sier Kakha Lomaia i Georgias nasjonale sikkerhetsråd.

Lomaia skal senere fredag møte russiske militære for å diskutere hvor de kontrollposter skal settes opp i den såkalte buffersonen.

- Som planlagt
Lomaia sa tidlligere fredag at general Vyacheslav Borisov, som leder de russiske styrkene i Gori, har informert om tilbaketrekkingen på et møte mellom de to fredag.

- Vi får se hva som skjer, sa Lomaia tidligere fredag, og viste tydelig til de mange brutte løftene om tilbaketrekking de siste to ukene.

Den russiske generalstaben at tilbaketrekkingen vil skje som planlagt.

Les også: - Trekker seg ut av Georgia

Les også: - Georgia er som Irak

Buffersone kutter vei
Russland har hele uken sagt de vil trekke ut sine styrker fra nabolandet, men at de vil beholde 500 fredsbevarende soldater i en «ansvarssone» dypt inne i Georgia.

En av Georgias viktigste veier vil gå tvers gjennom buffersonen som Russland vil opprette, melder Reuters, som har sett det offisielle kartet.

Ifølge russiske myndigheter ble avtalen om sonen inngått som et prinsipp med Georgia før denne månedens konflikt oppsto, men at avtalen aldri ble satt ut i live.

- Sonens grensen i sør krysser veien to steder, i nærheten av Agara og Shaveshebi. Russerne vil sette opp sonen i nærheten av Gori, men dette bryter med alle avtaler, sier Georgias reintegreringsminister, Temur Iakobashvili.

Truer med veto
FNs sikkerhetsråd står fastlåst i spørsmålet om Georgia-konflikten.

Russland truer med veto mot FN-resolusjonen som er ført i penn av Frankrike, dersom teksten i den sekspunkts våpenhvilen som ble inngått sist uke, ikke tas med.

USA på sin side truer også med å bruke veto, dersom russerne legger fram et eget resolusjonsforslag, med de seks punktene, melder BBC.

President George W. Bush snakket torsdag med Georgias president Mikhail Saakashvili, der Bush sa han forventer at Russland etterlever avtalen og trekker tilbake sine styrker og avslutter beleiringen, melder AFP.

Fastlåst
Det skal ifølge BBCs reporter i Washington ikke være noe som tyder på at partene klarer å komme til enighet om hvordan resolusjonen skal se ut.

Konflikten har også fått konsekvenser for samarbeidet mellom Russland og Nato-landene. Nato gikk først ut og sa Russland hadde brutt folkeretten, og sa at «business as usual» ikke er mulig så lenge Russland står inne i Georgia. Deretter frøs Russland alle militære samarbeidsavtaler med Nato-landene.

Les også: Russland bryter med Nato

- Bryter våpenhvilen
Russiske styrker beveget seg langt inn i Georgia for to uker siden, etter at georgiske styrker få dager i forveien hadde gått inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia for å gjenvinne kontrollen der.

Russland beseiret raskt de georgiske styrkene, og har siden blitt værende i nabolandet, selv etter at partene skrev under på en våpenhvileavtale sist uke.

Saakashvili sier Russlands fortsatte tilstedeværelse i landet, viser at det er et forsøk på å ødelegge georgisk økonomi og styrte han selv som president.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken