Gå til sidens hovedinnhold

Russerne ut av Gori

Men de russiske styrkene forblir i Georgia i flere dager til av sikkerhetsårsaker.

De russiske styrkene som befinner seg i Georgia, har startet tilbaketrekkingen. Det melder både russiske og georgiske myndigheter torsdag morgen, skriver BBC.

- Georgiske styrker er i ferd med å gjenvinne kontrollen over byen, heter det i kunngjøringen fra det georgiske innenriksdepartementet torsdag morgen.

Militærbaser
Torsdag kommer det også meldinger om at russiske styrker har rullet gjennom havnebyen Poti.

- For bare få minutter siden kom russiske tanks til Poti. Noen av soldatene har blå merker på seg, som betyr at de skal være fredsbevarende soldater, forteller en skipsagent, Nokoloz Gogoli, til Reuters-

Styrkene skal ha fortsatt videre til en militærbase utenfor selve byen.

Observatører
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier torsdag at han stiller seg positivt til flere internasjonale observatører.

- Jeg har ingen motforestillinger til at det sendes flere observatører til Sør-Ossetia i tillegg til observatørene til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa i Tskhinvali, sa Lavrov.

Utbombet
Den strategisk viktige byen Gori ligger få kilometer utenfor utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Byen Gori har vært utsatt for harde angrep under den seks dager lange krigen, og blitt utsatt for plyndring og vold i dagene etter våpenhvilen.

Innbyggerne oppfordres nå av russiske militære, som koordinerer returen av georgisk politi og sikkerhetsstyrker, om å komme tilbake til sine hjem og åpne sine butikker.

- Russiske styrker forflyttet seg nordover mot Sør-Ossetia, og overlevering av kontrollen vil skje fredag, sier den russiske generalen Viatsjeslav Borisov, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Drar ikke langt
Den russiske generalen sier styrkene likevel vil befinne seg i nærheten de nærmeste dagene av sikkerhetsårsaker.

Grunnen skal være at de skal fjerne våpen, ammunisjon og udetonerte granater.

USA kritiserer
Ifølge amerikanske tjenestemenn har Russland 15.000 soldater i Georgia og utbryterrepublikkene. Det er en god del flere enn det amerikanerne anslo da kampene begynte forrige uka. Da ble tallet anslått til å være 8000 - 10.000.

Kampene mellom russiske og georgiske styrker brøt ut sist torsdag eter at Georgia gikk inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Partene ble enige om en våpenhvile tirsdag, men Russland ble værende med sine styrker langt inne i Georgia.

Særlig USA har kommet med sterk kritikk av russerne, og sender sin utenriksminister Condoleezza Rice til Georgia torsdag, for å vise sin støtte.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken