Gå til sidens hovedinnhold

Russisk finansmann saksøker kjendispolfarere

- De måtte selv sørge for flytransport, utstyret var gammelt og ferskmaten fordervet, sier russerens advokat.

Vinteren 2011/2012 arrangerte polfarerne Christian Eide, Lars Ebbesen og Børge Ousland en ekspedisjon i Roald Amundsens fotspor til Sørpolen.

Christian Eide i Latitude AS ledet ekspedisjonen gjennom isødet, mens Ebbesen var kontaktperson i Norge.

Blant deltakerne var den russiske finansmannen Igor Grishkov, og hans landsmann Victor Bobok. I Antarktis brøt russerne med ekspedisjonen, og nå krever Grishkov 50.000 dollar i prisavslag for seg og Bobok. 7. januar møtes de i Oslo tingrett.

- Vi skjønner ikke så mye av dette søksmålet, og jeg kan ikke forstå annet enn at dette er en personkonflikt mellom Igor Grishkov og Christian Eide som skulle vært løst et helt annet sted enn i retten, sier Børge Ousland til Nettavisen.

Christian Eide kan være en sterk atlet, men han er ingen ledertype eller god guide

- Ifølge vår klient er Christian Eide en sterk atlet, men ingen ledertype eller god guide, sier advokat Ingolf Holmen i Advokatfirmaet Økland & Co, som representerer den russiske finansmannen Igor Grishkov.

- Han mener han har blitt behandlet på en uprofesjonell måte av arrangøren, og det gjelder flere ulike forhold, sier Holmen.

«Ingen pusekatt»
- Jeg stiller meg uforstående til søksmålet. Karakteristikkene fra advokaten vil jeg ikke kommentere. Jeg har jobbet som guide siden 1999, og fått mange gode tilbakemeldinger. Jeg har aldri hatt alvorlige ulykker, aldri en eneste uthenting, og alltid nådd mine og gruppenes mål på tur, sier Eide, og legger til at den høye sikkerheten har ført til uenigheter mellom han og turdeltakere.

Hvis det skulle være noe «galt» med Christian, så er det at han ikke er noen pusekatt

- Hvis det skulle være noe «galt» med Christian, så er det at han ikke er noen pusekatt, men Christian lykkes alltid. Ikke alle var 100 prosent fornøyd med alle detaljene, det skjer aldri, men alle nådde målet sitt og alle kom hjem, sier Lars Ebbesen, og legger til:

- Nesten alle hadde jobbet steinhardt for å finansiere turen. Når du betaler oss 75.000 dollar for en tur så ligger det i sakens natur at målet skal nås. Det er neppe noen andre polfarere i moderne tid som har en større evne til fremdrift, og til å nå sine mål, enn Børge og Christian, sier han.

Sagnomsust rute
Målet med Sydpolen-turen var å starte utenfor det Antarktiske kontinent, gå opp Axel Heiberg breen, slik Amundsen hadde gjort, og få alle til Sørpolen.

- I tillegg hadde vi håpet å nå fram i tide til hundreårsmarkeringen 14. desember 2011, og vi hadde også et ønske om å klartre Mount Nansen, sier Eide.

Allerede i havnebyen Punta Arena i Chile så det ut til at tidsskjemaet kunne ryke, og da ekspedisjonen ankom Union Glacier Camp i Antarktis, ble det ytterligere forsinkelser.

Kraftig forsinket
Været, og en skade på et fly, forsinket ekspedisjonen med flere uker, og Eide så at hans gruppe ikke ville nå fram til polpunktet før hundreårsmarkeringen 14. desember.

Mens Eide tok resten av følget med på den 600 kilometer lange turen i Amundsens fotspor over Axel Heiberg-breen til polpunktet (du kan lese turbloggen her), valgte Grishkov og Bobok å bryte opp med gruppa som Eide ledet, og i stedet starte fra toppen av Axel Heiberg-breen.

Etter at denne artikkelen ble publisert, presiserer Christian Eide at Igor Grishkov og Victor Bobok brøt med ekspedisjonen allerede i Punta Arena i Chile, men at de likevel fløy til Union Glacier Camp i Antarktis sammen.

Eide & Co kom fram 19. desember. Grishkov og Bobok tok en kortere tur, og kom fram sju dager tidligere slik at de fikk med seg hundreårsmarkeringen.

- Været er det lite vi kan gjøre noe med. Da Igor meldte seg av turen, så hadde han i utgangspunktet ikke krav på noe støtte fra oss. Vi hjalp dem imidlertid det vi kunne, sier Eide.

Akkurat det punktet strides partene om.

Det krevde teamwork, ikke at noen forventet å ha med det et tjenerskap på turen.

- Måtte kaste mat
Da det var klart at Grishkov og Bobok skulle gå en kortere rute, måtte de selv sørge for flytransport fra Union Glacier Camp og inn på toppen av Axel Heiberg-breen der ekspedisjonen skulle starte, påpeker advokat Holmen.

Advokaten forteller videre at Grishkov Bobok oppdaget at utstyr var gammelt og slitt, og at ferskmaten hadde blitt fordervet, da de kom opp på isen.

Ekspedisjonsledelsen manglet basiskunnskaper om at man må oppbevare ferskmat på kjølelager

- Ekspedisjonsledelsen manglet basiskunnskaper om at man må oppbevare ferskmat på kjølelager. Dermed måtte smør og pølser kastes, og de to måtte gjennomføre hele ekspedisjonen uten fettholdig mat. Ifølge vår klient satte den fordervede ferskmaten også vond smak på resten av provianten, sier Holmen.

- Maten ble ikke dårlig. Det var snakk om 50 gram krydderpølse i hver dagsrasjon som var totalt på 1200 gram, avviser Eide og poengterer at 1200 gram mat i hver dagsrasjon er mye på en slik ekspedisjon.

- Ebbesen ville ikke ha telefoner
Russerne følte også at de ble overlatt til seg selv av nordmennene.

Ebbesen ga uttrykk for at han ikke ønsket telefoner mellom klokka 17 og 20, fordi han da spiser middag og er sammen med barna

- De skulle daglig, klokka 06.30 New Zealand-tid, rapportere sin posisjon til Lars Ebbesen i Oslo via satellitttelefon, og samtidig motta værmeldinger og annen relevant informasjon. Heller ikke dette gikk i orden. Tre av de åtte første dagene kom Grishkov til Ebbesens telefonsvarer. Ebbesen ga uttrykk for at han ikke ønsket telefoner mellom klokka 17 og 20 (norsk tid), fordi han da spiser middag og er sammen med barna. Ebbesen ba derfor Grishkov om å ringe til ALE istedenfor. De følte seg overlatt til seg selv, sier Holmen.

ALE (Antarctic Logistics and Expeditions) er selskapet som driver Union Glacier Camp og som lager værmeldingen for området.

- Han og Bobok gikk på egen hånd uten guiding for å nå fram til hundreårsjubileet. Han mener at han har blitt behandlet uprofesjonelt. 150.000 dollar for en ekspedisjon er mye penger og man må forvente å få mer tilbake for pengene, sier Holmen.

- Ble skjelt ut av Igor
- Jeg har ingenting å gjøre med værrapportering i Antarktis, og jeg lovet heller aldri å gi noen værrapporter til Igor. Alle værrapporter i Antarktis kommer fra ALE, sier Ebbesen til Nettavisen.

- Igor klaget på at det ikke var nok bilder av ham i bloggen fra ekspedisjonen. Igor hadde blitt en god venn, og da han brøt samarbeidet med oss, og hoppet av turen, så tilbød jeg meg å skrive en blogg for ham med bare bilder av ham (du finner Igor & Victors blogg her). Dermed krevde han øyeblikkelig at jeg også skulle sende mail til familie, sier Ebbesen.

Ebbesen forklarer at alle på ekspedisjon, som han skriver blogg for, ringer hans mobilsvarer og legger igjen viktige data der. Dette for at han skal ha denne informasjonen lagret. Så ringer de opp igjen om de trenger råd eller vil snakke. Ifølge Ebbesen forsto aldri Grishkov at han skulle snakke inn informasjon på telefonsvareren. Derimot ble han sint fordi Ebbesen ikke tok telefonen.

Etter å ha skjelt meg ut noe voldsomt, så ba jeg ham forholde seg til ALE fremover

- Etter å ha skjelt meg ut noe voldsomt, så ba jeg ham forholde seg til ALE fremover, sier Ebbesen, og legger til:

- Det er faktisk det som er krevet av alle ekspedisjoner der nede, så det var neppe for mye forlangt av Igor. Min vennetjeneste var ubetalt og de hadde cirka fire dager til Sydpolen, og bare sjarmøretappen igjen, da han hadde sin utblåsning.

«Pølsesnabber»
Børge Ousland hadde ledet en annen ekspedisjon til Sørpolen i forbindelse med hundreårsmarkeringen, og snakket med Grishkov da han kom fram.

- Vi hjalp ham å komme fram til Sydpolen før 14. desember slik han ønsket. Da jeg snakket med ham på Sydpolen virket han godt fornøyd med selve turen, men jeg forsto at han ikke var fornøyd med guidingen, sier Ousland.


- Vi kan ikke se at vi har gjort noe galt. Hvis dette søksmålet fører fram så vil det få store konsekvenser. Det betyr at man kan melde seg av turen rett før avreise og kreve pengene tilbake. Vi hadde jo på det tidspunktet hatt store utlegg og marginene våre er ikke så store, sier Eide.

...så klager denne mannen over noen få pølsesnabber

- Dette var den råeste ekspedisjonsturen vi har arrangert. Den krevde at alle gjorde sitt, og alle som dro med Christian gjorde en fantastisk innsats. Det krevde teamwork, ikke at noen forventet å ha med det et tjenerskap på turen. Børge Ousland hadde før hundreårsmarkeringen gjort en enorm innsats med å lede en stor ekspedisjon inn til Sørpolen. Én ble til og med trukket inn i en slede. Alle nådde utrolig nok sine mål og fikk den turen de ville ha, men, så klager denne mannen over noen få pølsesnabber. Dette var ikke noen ferietur til Kanariøyene, sier Ebbesen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken