Gå til sidens hovedinnhold

Russiske tanks på vei gjennom Georgia

Over 100 tanks og militære kjøretøyer beveger seg mellom byene Sanaki og Kutaisi.

Russiske styrker befinner seg fredag fortsatt langt inne i Georgia.

Ifølge Georgias president Mikhali Saakashvili er en konvoi på over 100 tanks og militærbiler på veien mellom byene Senaki og Kutaisi. CNN har ikke fått bekreftet denne påstanden av andre kilder.

- Jeg ber alle siviliserte mennesker i verden om hjelp til å stanse denne usiviliserte, inhumane, forræderriske og sjokkerende oppførselen og til å redde uskyldige liv, sier Saakashvili.

Han alsår at russiske soldater har kontroll over omtrent en tredjedel av Georgia, og sier myndighetene har fått 1400 meldinger om brutale angrep.

Fremdeles i Gori
Torsdag sa Russland at de ville trekke seg ut av byen Gori i løpet av timer, men fredag morgen rapporterer CNN og Reuters at Russland fortsatt har kontroll over byen.

Gori ligger få kilometer unna konfliktens kjerne - utbryterrepublikken Sør-Ossetia - og har vært base for Georgias militære.

Reuters melder at Gori også i natt har blitt utsatt for omfattende plyndring og ødeleggelse, og beboere som fremdeles befinner seg i byen, sier det er ossetisk milits som står bak.

Det rapporteres også at russiske kjøretøyer er på vei mot Poti, en havneby vest i Georgia.

Usikker avtale
USAs utenriksminister Condoleezza Rice møtte torsdag den franske presidenten Nicolas Sarkozy i Sør-Frankrike, der de diskuterte situasjonen. Fredag drar Rice til Tbilisi for å møte Saakashvili, for å legge frem den formelle våpenhvileavtalen.

- Georgia, hvis territorielle integritet, uavhengighet og suverenitet må respekteres, må få muligheten til å gå tilbake til en normal hverdag, sa Rice etter møtet med Sarkozy, melder BBC.

Sekspunkts-avtalen er også grunnlag for en eventuell resolusjon fra FNs sikkerhetsråds side.

Saakashvili sier han vil studere avtalen nøye før han skriver under.

Tyskalnds kansler Angela Merkel møter den russiske presidentnen Dimitrij Medvedev i Sochi, i nærheten av den georgiske grensen, for å oppfordre Russland til å ty til diplomati i forhold til sin mindre nabo, melder Reuters.

Klasebomber
Den seks dager lange krigen har gått hardt ut over sivile, ifølge organisasjonen Human Rights Watch.

- Russiske, georgiske og sør-ossetiske styrker har alle forpliktelser under internasjonal humanitær lov om å beskytte sivile mot angrep, sier organisasjonsleder i Europa og Sentral-Asia, Holly Cartner til CNN.

Cartner sier det er mye som tyder på at disse lovene har blitt brutt av alle parter. Mye tyder også på at russerne har brukt klasebomber mot byen Gori, noe de fleste land i verden er enige om å forby.

Brenner bygninger
Organisasjonen har også snakket med flere sivile og militære. Blant annet har en offiser fra den ossetiske hæren fortalt at de har satt fyr på georgiske hus i Sør-Ossetia.

- Vi brant disse husene. Vi vil sikre oss at de (georgierne) ikke kommer tilbake, for dersom de gjør det, vil dette igjen bli en georgisk enklave og det må ikke skje.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken